Bento - sposób na niejadka

Bento to japońska sztuka przygotowania posiłku, które zabierane są do pracy, szkoły czy na piknik w specjalnych pudełeczkach. Tradycyjne bento składa się z ryżu, ryby lub mięsa oraz z marynowanych lub gotowanych warzyw. Nie wyobrażasz sobie, aby twoje dziecko jadło tego typu potrawy? Czasem wystarczy jedynie trochę wyobraźni i wysiłku, aby drugie śniadanie stało się wyczekiwanym momentem dla każdego malucha.

Wbrew pozorom komponowanie zwierzątek i ludzików z pożywienia nie jest takie trudne. Jeśli chcemy jedzeniu nadać jakieś fantazyjne kształty wykorzystajmy do tego np. silikonowe foremki. Napełnijmy je np. ryżem, poczekajmy kilka minut i w prosty sposób otrzymamy kształt choinki, serduszka czy gwiazdki.

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Cztery przepisy na chipsy warzywne

Jeśli chcemy np. wyciąć jakieś kształty w serze czy szynce użyjmy małych foremek, które na co dzień służą do wycinania ciastek. Jeśli macie zdolności manualne użyjcie zwykłego nożyka! Ja np. często korzystam ze zwykłego dziurkacza! Oczywiście wcześniej należy go umyć. Jest idealny jeśli chcemy wyciąć np. okrągłe oczy, lub buźki z prażonych alg morskich. Można użyć również specjalnych, dziecięcych dziurkaczy ozdobnych, które pomogą wyczarować fantazyjne kształty! Są one dostępne w każdym sklepie papierniczym.

BentoBento Kuchnia-Marty.pl Kuchnia-Marty.pl

Małe silikonowe papilotki wykorzystaj jako pojemniczki na groszek, kukurydzę, orzechy itp.

Do ryżu dodaj trochę soku z buraka, szpinaku czy czerwonej kapusty, aby nadać mu piękny kolor - różowy, zielony czy fioletowy. Zamiast soku można użyć też przypraw- kurkuma nada żółty odcień, doskonałe jest również kakao. Do do przygotowania bento używamy specjalnego ryżu, takiego samego jak do sushi. Łatwiej z niego formować rożne kształty.

Jak widać w prosty sposób można wyczarować komuś bliskiemu, dzieciom czy nawet sobie pełnowartościowe i pięknie podane drugie śniadanie! Wystarczy uwolnić wyobraźnię.

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Dietetyk radzi. Co robić gdy dziecko nie chce jeść?

Więcej przepisów Marty znajdziesz na stronie bloga Kuchnia Marty

Małe silikonowe papilotki wykorzystaj jako pojemniczki na groszek, kukurydzę, orzechy itp.

Wystarczy do ryżu dodać trochę soku z buraka, szpinaku czy czerwonej kapusty aby nadać mu piękny kolor - różowy, zielony czy fioletowy. Zamiast soku można użyć też przypraw- kurkuma nada żółty odcień, doskonałe jest również kakao.

Jak widać w prosty sposób można wyczarować komuś bliskiemu, dzieciom czy nawet sobie pełnowartościowe i pięknie podane drugie śniadanie! Wystarczy uwolnić wyobraźnie.

źródło: Okazje.info

Copyright © Agora SA