Składniki:
- pół szklanki słonecznika
- 5 łyżek płatków owsianych
- koncentrat pomidorowy
- przyprawy: czosnek (świeży lub mielony), sól
Przygotowanie:
Słonecznik moczymy przez ok. 30 min, płatki gotujemy na wodzie (jeśli są to płatki błyskawiczne, wystarczy namoczyć w wodzie).
Kroimy 1 ząbek czosnku. Słonecznik płuczemy, dorzucamy płatki owsiane, koncentrat, sól, czosnek i wszystko miksujemy na masę.
Gotowe!
Blender TEFAL HB866 | Blender Bosch MSM 7400 | Blender SENCOR SHB 4365 |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |
Składniki:
- szklanka ciecierzycy
- 3/4 szklanki tahiny (lub samodzielnie zmielonego sezamu)
- ząbek czosnku (lub czosnek mielony)
- sok z połówki cytryny
- sól
Przygotowanie:
Ciecierzycę moczymy w wodzie przez noc. Następnie płuczemy i gotujemy przez ok. 1 godzinę (warzywo powinno bez problemu dać się zgnieść palcami). Ciecierzycę ponownie płuczemy i wsypujemy do miski lub blendera kielichowego. Wlewamy tahinę, sok z cytryny, wsypujemy przyprawy i wszystko razem miksujemy. Wlewamy wodę i ponownie blendujemy na gładką masę.
To jest propozycja na hummus naturalny, natomiast można go przygotować w różnych wersjach smakowych. Doskonały z dodatkiem zmiksowanych suszonych pomidorów, papryki lub oliwek. Ponadto poza solą i czosnkiem, można użyć innych przypraw: słodkiej papryki, bazylii, kurkumy, suszonej pietruszki. Na koniec hummus można (oszczędnie) polać oliwą z oliwek, olejem lnianym lub rzepakowym.
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 1 ząbek czosnku
- sól
- mała ilość soku z cytryny
Przygotowanie:
Awokado przekrój na pół, wyciągnij pestkę. Miąższ wydrąż łyżką, przełóż go do miseczki, zgnieć widelcem. Dodaj zgnieciony lub drobno posiekany czosnek, sól wlej sok z cytryny.
Pasta świetnie smakuje z dodatkiem świeżych warzyw: papryki, pomidorów, sałaty, ogórka.
Składniki:
- pół szklanki kaszy jaglanej
- kilka sztuk suszonych pomidorów (w zalewie z oleju lub bez)
- sok z cytryny - do smaku
- opcjonalnie sól
Przygotowanie:
Gotujemy kaszę jaglaną. Łączymy ze sobą wszystkie składniki, miksujemy. Jeśli użyliście pomidorów bez zalewy, możecie dolać trochę oliwy.
Składniki:
- 3 marchewki
- rodzynki lub daktyle
- wiórki kokosowe
- goździki, cynamon
Przygotowanie:
Posiekaną marchewkę gotujemy, po czym odcedzamy i przesypujemy do pojemnika. Prażymy wiórki kokosowe. Dorzucamy rodzynki/daktyle, wiórki kokosowe oraz przyprawy. Miksujemy.