Warzywne pasty do kanapek [PRZEPISY DLA DZIECI]

Warzywne pasty stanowią źródło wielu cennych składników odżywczych. Ponadto nie wymagają dużych nakładów finansowych, a ich wykonanie jest niezwykle proste. Przedstawiamy 5 przepisów na kanapkowe smarowidła (nie tylko dla dzieci).
Pasta do kanapek Pasta do kanapek TATA STUDIO

Pasta słonecznikowa

Junior.sport.pl

Składniki:

- pół szklanki słonecznika

- 5 łyżek płatków owsianych

- koncentrat pomidorowy

- przyprawy: czosnek (świeży lub mielony), sól

Przygotowanie:

Słonecznik moczymy przez ok. 30 min, płatki gotujemy na wodzie (jeśli są to płatki błyskawiczne, wystarczy namoczyć w wodzie).

Kroimy 1 ząbek czosnku. Słonecznik płuczemy, dorzucamy płatki owsiane, koncentrat, sól, czosnek i wszystko miksujemy na masę.

Gotowe!

Zdjęcie Blender TEFAL HB866 Zdjęcie Blender Bosch MSM 7400 Zdjęcie Blender SENCOR SHB 4365
Blender TEFAL HB866 Blender Bosch MSM 7400 Blender SENCOR SHB 4365
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Hummus Hummus Fot. Shutterstock

Hummus - pasta z ciecierzycy

Składniki:

- szklanka ciecierzycy

- 3/4 szklanki tahiny (lub samodzielnie zmielonego sezamu)

- ząbek czosnku (lub czosnek mielony)

- sok z połówki cytryny

- sól

Przygotowanie:

Ciecierzycę moczymy w wodzie przez noc. Następnie płuczemy i gotujemy przez ok. 1 godzinę (warzywo powinno bez problemu dać się zgnieść palcami). Ciecierzycę ponownie płuczemy i wsypujemy do miski lub blendera kielichowego. Wlewamy tahinę, sok z cytryny, wsypujemy przyprawy i wszystko razem miksujemy. Wlewamy wodę i ponownie blendujemy na gładką masę.

To jest propozycja na hummus naturalny, natomiast można go przygotować w różnych wersjach smakowych. Doskonały z dodatkiem zmiksowanych suszonych pomidorów, papryki lub oliwek. Ponadto poza solą i czosnkiem, można użyć innych przypraw: słodkiej papryki, bazylii, kurkumy, suszonej pietruszki. Na koniec hummus można (oszczędnie) polać oliwą z oliwek, olejem lnianym lub rzepakowym.

Pasta z awokado Pasta z awokado ANDRZEJ KRASOWSKI

Pasta z awokado

Składniki:

- 1 dojrzałe awokado

- 1 ząbek czosnku

- sól

- mała ilość soku z cytryny

Przygotowanie:

Awokado przekrój na pół, wyciągnij pestkę. Miąższ wydrąż łyżką, przełóż go do miseczki, zgnieć widelcem. Dodaj zgnieciony lub drobno posiekany czosnek, sól wlej sok z cytryny.

Pasta świetnie smakuje z dodatkiem świeżych warzyw: papryki, pomidorów, sałaty, ogórka.

Pasta do kanapek Pasta do kanapek Fot. zielenina.blogspot.com

Pasta z kaszy jaglanej

Składniki:

- pół szklanki kaszy jaglanej

- kilka sztuk suszonych pomidorów (w zalewie z oleju lub bez)

- sok z cytryny - do smaku

- opcjonalnie sól

Przygotowanie:

Gotujemy kaszę jaglaną. Łączymy ze sobą wszystkie składniki, miksujemy. Jeśli użyliście pomidorów bez zalewy, możecie dolać trochę oliwy.

Pasta do kanapek Pasta do kanapek ANDRZEJ KRASOWSKI

Pasta marchewkowa

Składniki:

- 3 marchewki

- rodzynki lub daktyle

- wiórki kokosowe

- goździki, cynamon

Przygotowanie:

Posiekaną marchewkę gotujemy, po czym odcedzamy i przesypujemy do pojemnika. Prażymy wiórki kokosowe. Dorzucamy rodzynki/daktyle, wiórki kokosowe oraz przyprawy. Miksujemy.

Copyright © Agora SA