Domowe lody. Przepisy dla dzieci [także dla alergików]

Lody - mimo iż słodkie i ciężkie, nie wyobrażamy sobie bez nich lata. Po wygranym (bądź przegranym) meczu smakują jeszcze lepiej. Przygotowaliśmy dla was przepisy na trzy desery - pyszne, zdrowe i łatwe do przyrządzenia w domu.
Domowe lody Domowe lody Fot. Arkadiusz Ścichocki/ AG

Lody z jarmużu

Junior.sport.pl

Składniki na lody:

- 0,5 puszki mleka kokosowego

- 2 duże banany

- ok. 150 g jarmużu

- garść posiekanej mięty

- 50-70 g gorzkiej czekolady pokrojonej na maleńkie kawałeczki lub wiórki czekoladowe

- cukier lub ksylitol do smaku (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Zmiksować jarmuż, miętę, banany, mleko, wsypać cukier/ksylitol. Masę wlać do formy i zamrozić. Następnie wyciągnąć z zamrażalnika, wsypać czekoladę, ponownie zmiksować. Zamrozić ponownie.

Gotowe!

PRZECZYTAJ: Poznaj przekąski, które tylko wydają się zdrowe

Zdjęcie Clatronic ICM 3594 Zdjęcie Klarstein Fruits-on-ice Zdjęcie Severin EZ 7404
Clatronic ICM 3594 Klarstein Fruits-on-ice Severin EZ 7404
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Lody bananowe gotowe w kilka minut Lody bananowe gotowe w kilka minut fot. Shutterstock

Lody bananowe (gotowe w kilka minut)

Do przygotowania tych lodów przygotuj wyłącznie...banany (opcjonalnie można dodać również syrop klonowy). Wystarczy, że zamrozisz banany, a po wyjęciu z zamrażalnika zmiksujesz na gładką masę. Są naprawdę pyszne, kremowe w przeciwieństwie do wodnistych sorbetów ze sklepu.

Lody możesz podawać na patyku ( po ponownym zmrożeniu) lub w pucharku z ulubionymi dodatkami: płatkami migdałów, owocami, bitą śmietaną.

PRZECZYTAJ: "WF w szkole to za mało". Zasady odchudzania dziecka

Deser kokosowy

To najsłodsza i najmniej bogata w składniki odżywcze opcja domowych lodów. Plusy jednak równoważą minusy (pod warunkiem, że nie objadamy się tym deserem codziennie). Lody są banalnie proste w przygotowaniu oraz smakują wprost bajecznie...

Składniki:

- puszka mleka kokosowego

- pół tabliczki gorzkiej czekolady

- 5 łyżek wiórków kokosowych

Przygotowanie:

Czekoladę trzemy na tarce. Mleko kokosowe spulchniamy poprzez zmiksowanie, dodajemy wiórki kokosowe i czekoladę. Miksujemy dalej. Masę chłodzimy przez godzinę w lodówce.

Podajemy z dodatkiem owoców i/lub orzechów.

PRZECZYTAJ: Zobacz, gdzie się kryje cukier