3 powody, dla których mali sportowcy powinni jeść zielone warzywa [PRZEPISY DLA DZIECI]

Kolor ma znaczenie! Zieleń ubarwia potrawy, ale przede wszystkim świadczy o zawartości konkretnych wartości odżywczych. Dowiedz się, dlaczego dzieci powinny jeść zielone warzywa oraz jak je do tego przekonać.

Magnez

Uprawiając sport jednocześnie zwiększamy zapotrzebowanie na magnez. Również stres związany z nauką, zawodami sprawia, że powinniśmy dziecku serwować większe ilości tego składnika. Niedobór magnezu objawia się skurczami, kołataniem serca, nadpobudliwością (agresją), zaburzeniami snu, a nawet nieprawidłowym wzrostem kości oraz próchnicą.

Magnez znajdziesz między innymi w takich produktach jak brokuły, natka pietruszki, kiełki, szpinak, koperek.

Stąd przejdziesz od razu do przepisów dla dzieci

Zdjęcie Lunch Box Promis TM-120 Zdjęcie Lego Lunch Box Chima Zdjęcie Laessig Lunch bag Torba śniadaniowa Wildlife żółw LMLB190
Lunch Box Promis TM-120 Lego Lunch Box Chima Laessig Lunch bag Torba śni...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Jarmuż Jarmuż fot. Łukasz Falkowski / Agencja Wyborcza.pl

Żelazo

Polecamy również: żelazo w diecie małego sportowca

To kolejny składnik, na który szczególnie trzeba zwracać uwagę przy komponowaniu menu dla małego sportowca. Niedobór żelaza powoduje zmniejszenie wydolności, poczucie zmęczenia, złego samopoczucia, zaburzenie odporności. W dalszej kolejności pojawia się anemia.Większość zielonych warzyw stanowi bogactwo żelaza.

Trzeba jednak pamiętać, że takie produkty jak szczaw lub szpinak posiadają również kwas szczawiowy, który utrudnia wchłanianie wapnia oraz jodu. Tych produktów powinny unikać osoby z chorą tarczycą, kamicą nerkową, zapaleniem stawów.

To kolejny składnik, na który szczególnie trzeba zwracać uwagę przy komponowaniu menu dla małego sportowca. Niedobór żelaza powoduje zmniejszenie wydolności, poczucie zmęczenia, złego samopoczucia, zaburzenie odporności. W dalszej kolejności pojawia się anemia.
Większość zielonych warzyw stanowi bogactwo żelaza. Trzeba jednak pamiętać, że takie produkty jak szczaw lub szpinak posiadają również kwas szczawiowy, który utrudnia wchłanianie wapnia oraz jodu. Tych produktów powinny unikać osoby z chorą tarczycą, kamicą nerkową, zapaleniem stawów.
Zdjęcie Champion Juicer 2000+ Wyciskarka Zdjęcie Hurom DT Chef Zdjęcie Kuvings Big Mouth B6000
Champion Juicer 2000+ Wycis... Hurom DT Chef Kuvings Big Mouth B6000
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Dieta kapuściana. 100 g kapusty ma tylko 40 kcal. A witaminy C jest w niej tyle, ile w cytrynie (30-36 mg w 100 g) Dieta kapuściana. 100 g kapusty ma tylko 40 kcal. A witaminy C jest w niej tyle, ile w cytrynie (30-36 mg w 100 g) 123RF

Witamina C

Dietetyk radzi: jakie produkty powinny jeść dzieci wczesną wiosną

Niedobór witaminy C powoduje osłabienie, skłonność do występowania siniaków, krwawienia dziąseł, bóle mięśni i stawów. Regularne jej przyjmowanie znacząco zmniejsza ryzyko przeziębień.

Dzieci aktywne mają większe zapotrzebowanie na witaminę C, niż ich bardziej statyczni koledzy.

Nie mniej ważna jest również informacja, iż witamina C zwiększa wchłanianie żelaza.

Zdjęcie Sigikid Pudełko śniadaniowe Florentine Zdjęcie Skip Hop Pudełko śniadaniowe 252479 Zdjęcie Skip Hop Pudełko Śniadaniowe Forget Me Not Serce
Sigikid Pudełko śniadaniowe... Skip Hop Pudełko śniadaniow... Skip Hop Pudełko Śniadaniow...
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Koktajl z amarantusa Koktajl z amarantusa jakzdrowozyc.pl

Zielony koktajl z amarantusem

POLECAMY RÓWNIEŻ: Domowy krem kanapkowy z daktyli

Składniki:

- 1 duży dojrzały banan

- 1 szklanka pokrojonych zielonych liści (zamiennie szpinak, jarmuż, sałata rzymska)

- 1 szklanka mleka roślinnego (najlepiej domowego migdałowego lub z orzechów nerkowca)

- 2 łyżki siemienia lnianego

- 2 łyżki sezamu lub maku

- garść pestek dyni

- amarantus ekspandowany do posypania

Wykonanie:

W blenderze kielichowym umieść wszystkie składniki (poza amarantusem) i zmiksuj na koktajl. Przelej do miseczek i posyp amarantusem. Koktajl możesz także posypać ziarenkami słonecznika i wkroić do niego dodatkowo świeże owoce (np. kiwi). Jeżeli Twoje dziecko nie lubi koktajli do picia, być może zasmakuje mu gęstsza wersja do wyjadania łyżeczką. Zmieniaj dodawane do koktajlu zielone liście, dzięki temu dostarczysz do organizmu różnych składników odżywczych i unikniesz kumulacji kwasu szczawianowego zawartego w szpinaku.

Przepis przygotowała Maria Pabich jakzdrowozyc.pl

Zielony koktajl z amarantusem
Składniki:
- 1 duży dojrzały banan
- 1 szklanka pokrojonych zielonych liści (zamiennie szpinak, jarmuż, sałata rzymska)
- 1 szklanka mleka roślinnego (najlepiej domowego migdałowego lub z orzechów nerkowca)
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki sezamu lub maku
- garść pestek dyni
- amarantus ekspandowany do posypania
Wykonanie:
W blenderze kielichowym umieść wszystkie składniki (poza amarantusem) i zmiksuj na koktajl. Przelej do miseczek i posyp amarantusem. Koktajl możesz także posypać ziarenkami słonecznika i wkroić do niego dodatkowo świeże owoce (np. kiwi).
Jeżeli Twoje dziecko nie lubi koktajli do picia, być może zasmakuje mu gęstsza wersja do wyjadania łyżeczką. Zmieniaj dodawane do koktajlu zielone liście, dzięki temu dostarczysz do organizmu różnych składników odżywczych i unikniesz kumulacji kwasu szczawianowego zawartego w szpinaku.
Zdjęcie BLENDER HENDI Zdjęcie Blender Siemens MQ 67170 Zdjęcie Blender MPM MBL-07
BLENDER HENDI Blender Siemens MQ 67170 Blender MPM MBL-07
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Sałatka z brokuła Sałatka z brokuła jakzdrowozyc.pl

Kolorowa sałatka z brokułem

POLECAMY RÓWNIEŻ: Przepisy na zdrowe, warzywne chipsy

Składniki (porcja dla 2 osób):

- 1/3 surowego brokuła

- 2 ogórki kiszone

- 1/3 papryki czerwonej

- 1/2 pomidora

- 2 łyżki kukurydzy z puszki

- pestki dyni i słonecznika

- 1 łyżka oliwy z oliwek

- garść dowolnych kiełków

Brokuła umyj i drobno posiekaj lub zmiksuj w pojemniku blendera z ostrzem S. Dodaj drobno pokrojone, ulubione warzywa, najlepiej w różnych kolorach: kiszone ogórki, czerwona i żółta papryka, pomidor, kukurydza. Na końcu polej oliwą z oliwek i zamieszaj.

Składniki możesz dowolnie wymieniać lub użyć wszystkie na raz. Dodatkowo wzbogacisz sałatkę dodając do niej kiełków. Zimą najzdrowsze w tej sałatce są kiszone ogórki i brokuł, pamiętaj żeby to one były podstawą, a kukurydza i papryka tylko kolorowym dodatkiem. Latem możesz dać więcej papryki i pomidorów. Sałatkę posyp pestkami dyni i słonecznika, wszystkie pestki są bardzo zdrowe i należy je jeść jak najczęściej.

Sałatka może być podstawą kolacji lub dodatkiem do obiadu.

Przepisy przygotowała Maria Pabich jakzdrowozyc.pl - ekspert dietetyki, mama przedszkolaka, trener i wychowawca w Uczniowskim Klubie Sportowym

Składniki (porcja dla 2 osób):
- 1/3 surowego brokuła
- 2 ogórki kiszone
- 1/3 papryki czerwonej
- 1/2 pomidora
- 2 łyżki kukurydzy z puszki
- pestki dyni i słonecznika
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- garść dowolnych kiełków
Brokuła umyj i drobno posiekaj lub zmiksuj w pojemniku blendera z ostrzem S.
Dodaj drobno pokrojone, ulubione warzywa, najlepiej w różnych kolorach: kiszone ogórki, czerwona i żółta papryka, pomidor, kukurydza. Na końcu polej oliwą z oliwek i zamieszaj. Składniki możesz dowolnie wymieniać lub użyć wszystkie na raz. Dodatkowo wzbogacisz sałatkę dodając do niej kiełków.
Zimą najzdrowsze w tej sałatce są kiszone ogórki i brokuł, pamiętaj żeby to one były podstawą, a kukurydza i papryka tylko kolorowym dodatkiem. Latem możesz dać więcej papryki i pomidorów. Sałatkę posyp pestkami dyni i słonecznika, wszystkie pestki są bardzo zdrowe i należy je jeść jak najczęściej.
Sałatka może być podstawą kolacji lub dodatkiem do obiadu.
Zdjęcie Nuova R2S Oliwki (982 OFR) Zdjęcie ZAK! Design Rosa 2017-H590 Zdjęcie MSC MS-15000-FIO
Nuova R2S Oliwki (982 OFR) ZAK! Design Rosa 2017-H590 MSC MS-15000-FIO
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Copyright © Agora SA