Jeżeli Twoje dziecko trenuje na powietrzu może się zdarzyć, że wraca do domu w mokrych butach czy dresie. Po treningu na hali niebezpieczne są sytuacje, kiedy dziecko mocno rozgrzane wychodzi na dwór i styka się z zimnym powietrzem. Zmęczony organizm jest bardziej podatny na przeziębienia. Dlatego w warto zadbać o dietę podnoszącą odporność dziecka.
Pierwszym posiłkiem każdego dnia jest śniadanie i już wtedy możesz wspomóc dziecko w zachowaniu zdrowia. Przede wszystkim śniadanie powinno być ciepłe. Kanapki, owoce cytrusowe czy zimne mleko i jogurty ochładzają organizm i powodują, że produkuje on nadmiar śluzu co zwiększa podatność na infekcje. Swój dzień dziecko powinno zacząć od ugotowanych zbóż (ryż brązowy, orkisz, kasza jaglana, kasza pęczak, płatki owsiane) z dodatkiem krajowych owoców sezonowych, orzechów, nasion lub warzyw. W domu unikaj kanapek, szczególnie jeśli dziecko zabiera je ze sobą do szkoły na drugie śniadanie lub zjada później jako przekąskę po treningu.
Imbir - dzięki działaniu rozgrzewającemu i przeciwzapalnemu imbir jest skutecznym środkiem na kaszel i przeziębienie. Pobudza układ odpornościowy i działa napotnie.
Cynamon - ma działanie odkażające i rozgrzewające. Pomaga zwalczyć uczucie zmęczenia i apatii, towarzyszące infekcjom wirusowym. Zmniejsza ilość bakterii w jamie ustnej.
Siemię lniane - jest źródłem witaminy E, a także NNKT (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych), które odpowiadają za prawidłową budowę mózgu i wzmacniają układ odpornościowy. Siemię lniane należy zmielić w młynku, ponieważ z całych ziaren ludzki organizm nie jest w stanie przyswoić dobroczynnych składników.
Owsianka z bakaliami
- 12 łyżek płatków owsianych górskich
- 10 suszonych daktyli
- 1 jabłko
- garść rodzynek
- garść pestek słonecznik
- 1 banan
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 2 łyżki mielonego sezamu
- 3mm kawałek korzenia imbiru
- 1 łyżka cynamonu
- dowolne orzechy
- wiórki kokosowe
Płatki zalej na noc zimną wodą. Rano wlej do garnka kubek zimnej wody, zacznij podgrzewać. W tym czasie pokrój daktyle i jabłko, wrzuć do garnka. Imbir pokrój na drobne kawałeczki i dodaj do garnka. Kiedy woda zacznie się gotować dołóż namoczone płatki owsiane, dodaj rodzynki, słonecznik i zamieszaj. Całość gotuj mieszając od czasu do czasu aż do zgęstnienia (możesz w tym czasie zmielić siemię i sezam). Pod koniec gotowania dodaj banana, po chwili także siemię, sezam, cynamon i ponownie wymieszaj. Mielone siemię lniane i sezam dodatkowo zagęszczą potrawę.Przełóż do miseczek lub głębokich talerzy, udekoruj dowolnymi orzechami i wiórkami kokosowymi.
SKŁADNIKI (na 3 osoby):
- 1 szklanka suchej kaszy pęczak
- 10 suszonych daktyli
- garść rodzynek
- garść pestek słonecznika
- garść dowolnych orzechów
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1 jabłko
- 4 kostki gorzkiej czekolady
Kaszę namocz na noc w zimnej wodzie. W garnku zagotuj 2 szklanki wody. Dodaj kaszę i gotuj przez 15 minut. Dodaj pokrojone drobno daktyle, rodzynki i pestki słonecznika. Wymieszaj i gotuj kolejne 5 minut. Dodaj starte na tarce jabłko, orzechy, siemię lniane, cynamon i drobno pokrojoną czekoladę.Przełóż na talerze. Możesz dodatkowo udekorować orzechami, wiórkami kokosowymi lub kawałkami jabłka.
SKŁADNIKI (na 3 osoby):
- 1 szklanka kaszy
- 6 suszonych moreli
- garść rodzynek
- garść pestek słonecznika
- garść dowolnych orzechów
- 1 łyżka cynamonu
- 1 jabłko
Kaszę jaglaną przepłucz na sitku zimną wodą i przelej wrzątkiem (przygotowana w ten sposób nie będzie gorzka). W garnku zagotuj 2 szklanki wody. Dodaj kaszę i gotuj przez 15 minut. Wymieszaj z pokrojonym jabłkiem i drobno pokrojonymi morelami.Przełóż na talerze, posyp cynamonem, rodzynkami i orzechami.
Artykuł przygotowała Maria Pabich - ekspert dietetyki www.jakzdrowozyc.pl