Slow fast food, czyli przepis na domowe hamburgery (i nie tylko)

Diaboliczne oblicze fast foodu sprawia, że staramy się go unikać jak ognia. Prawda jest jednak taka, że domowe hamburgery spożywane okazjonalnie nie zamienią naszych dzieci w bohaterów filmu ?Super size me?. Wygłodniałe po treningu maluchy po prostu uwielbiają tego typu potrawy, zatem warto czasem wyjść naprzeciw pragnieniom.
Domowe burgery Domowe burgery Sandra Dwojewska-Kriger

Domowe burgery

Składniki potrzebne do przyrządzenia 4-6 burgerów

500 g mielonego mięsa wołowego

1 jajko

1 posiekany ząbek czosnku

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

2 łyżeczki sosu sojowego

1 łyżeczka suszonego oregano

2 łyżki wody

sól i pieprz

Dodatkowo:

- 6 ulubionych bułek - najlepiej pełnoziarnistych z ziarnami lub sezamem

- garść ulubionej sałaty - lodowej, rukoli, mixu sałat

- 2 pomidory

- 3-4 ogóreczki konserwowe

- 1 duża czerwone cebula

- 6-8 plasterków żółtego sera

wg upodobań ulubione sosy np. musztarda, kechup, barbecue, jogurtowo-czosnkowy.

Przygotowanie

Wszystkie składniki na burgery umieszczamy w dużej misce i za pomocą rąk dokładnie mieszamy. Mięso "urabiamy" energicznie przez jakiś czas, następnie formujemy z niego ok 6 okrągłych kotletów. Burgery powinny mieć mniej więcej taką średnicę jak bułki lub większą (trzeba pamiętać, że podczas grillowania/smażenia kotlety się sporo zmniejszą). Następnie  grillujemy burgery na rozgrzanym grillu lub smażymy na teflonowej delikatnie posmarowanej oliwą patelni aż się pięknie przyrumienią. Nie smażymy ich za długo, bo stracą soczystość, a suchy burger, to mierny burger!

Bułki przekrawamy na pół i jeżeli mamy taką możliwość, podgrzewamy je delikatnie w piekarniku. Jeżeli decydujemy się na sosy, smarujemy nimi obie połówki bułek. Bułkę napełniamy dodatkami i burgerem w kolejności dowolnej (np. sałata, ser, burger, pomidor, cebula, ogórek, sałata i zjadamy.

Quritto Quritto Sandra Dwojewska-Kriger

Quritto - niezawodna quasedilla z kurczakiem

Składniki:

2 piersi z kurczaka

4 duże tortille

min. 200 g żółtego sera (w oryginale używa się cheddar, ale np. gouda też się świetnie sprawdza) startego na tarce o dużych oczkach

przyprawy do kurczaka: słodka i ostra papryka, sól, pieprz, czosnek

sos barbecue

Przygotowanie

Wersja z kurczakiem grillowanym - każdą z piersi z kurczaka przekrawamy wzdłuż na dwa cieńsze filety, obtaczamy dokładnie w mieszance przypraw (słodka i ostra papryka, sól, pieprz, czosnek) i grillujemy na rozgrzanym grillu. Gotowe mięso kroimy w drobne paski.

Wersja z kurczakiem smażonym - piersi z kurczaka kroimy w drobne paseczki, obtaczamy w przyprawach i podsmażamy na rozgrzanej patelni. W obu przypadkach najlepiej żeby kurczak panierował się w przyprawach przynajmniej 2 godziny, ale nie jest to konieczne. Tortille smarujemy po całej powierzchni sosem barbecue, posypujemy startym żółtym serem i kawałkami kurczaka.

Spring rolls Spring rolls Sandra Dwojewska-Kriger

Spring rolls. Pożywnie i lekko

Składniki:

papier ryżowy
mix różnych sałat 
ogórek
żółta i czerwona papryka
mięso z kurczaka z rożna/grillowany kurczak, indyk, boczek/wędlina

Na sos:

3 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu greckiego
1 limonka
parę kropel sosu sojowego
szczypiorek

Przygotowanie

Paprykę i ogórka kroimy na krótkie paseczki. W zależności od wyboru mięsa doprawiamy je, kroimy w paski i grillujemy.

Płatki papieru ryżowego zanurzamy na chwilę w ciepłej wodzie, kładziemy na deskę, aż zmięknie, a następnie nakładamy garstkę sałat, paprykę, ogórka i mięso. Zawijamy jak krokiety.

Przygotowujemy sos: mieszamy 3 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu greckiego, parę kropel sosu sojowego i sok z jednej limonki. Posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.

Smacznego!

Przepisy zostały przygotowane przez Sandrę Dwojewską-Kriger, autorkę bloga

Copyright © Agora SA