Poznaj właściwości rabarbaru. Przepisy dla dzieci

Rabarbar ma działanie lecznicze. Sezon na niego trwa krótko, warto zatem wykorzystać ten okres na wzbogacenie menu dziecka. Wraz z autorką bloga Zielenina, przygotowaliśmy przepisy na rabarbarowe wypieki dla małego sportowca. Smacznego!
Rabarbar Rabarbar Fot. Shutterstock

Wartości odżywcze rabarbaru

Rabarbarowy sezon trwa raptem od maja do czerwca. Kwaskowaty posmak może niektórych odstraszać, jednak to warzywo w wersji ogrodowej świetnie się sprawdza w deserach i kompotach.

Rabarbar stanowi źródło potasu, fosforu, magnezu, wapnia oraz kwasu foliowego. Zawiera również witaminy A, C i E.

Niestety posiada również kwas szczawiowy, który spożywany w nadmiarze utrudnia wchłanianie wapnia i jodu. Powinny go zatem unikać osoby z kamicą nerkową, zapaleniem stawów, chorą wątrobą. Osoby zdrowe również powinny zachować umiar w spożywaniu rabarbaru. Natomiast okazjonalne podawanie go jako dodatek do deserów oraz w formie kompotu nie zaszkodzi, a wręcz z korzyścią uzupełni dietę małego sportowca.

Spaghetti z soczewicą - zdrowy obiad, którego przyrządzenie nie zajmie ci więcej niż 30 minut

Zdjęcie Herbata LOYD TEA Truskawka i Rabarbar 20x2g Zdjęcie ŁOWICZ Syrop rabarbar mirabelka 440ml Zdjęcie TYMBARK Napój Jabłko Rabarbar 1l
Herbata LOYD TEA Truskawka z rabarbarem
ŁOWICZ Syrop rabarbar mirabelka TYMBARK Napój Jabłko Rabarbar
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
sernik jaglany sernik jaglany Magdalena Cielenga-Wiaterek zielenina.blogspot.pl

Sernik jaglany z rabarbarem pieczonym na miodzie

Przepis przygotowała Magdalena Cielenga-Wiaterek, autorka bloga Zielenina

Sernik jest ciężki i sycący, dość słodki, więc dobrze przełamuje go kwaskowaty rabarbar upieczony w małej ilości miodu. Jeżeli do zrobienia spodu użyjecie bezglutenowych ciasteczek całe ciasto nie będzie miało glutenu. Do masy dodałam laskę wanilii, aby nie była mdła - mielę ją w całości w młynku do kawy.

Na tortownicę o średnicy 22 cm potrzebujemy:

Na spód:

200 g ciasteczek pełnoziarnistych

1/3 szklanki oleju

Na masę:

2 szklanki kaszy jaglanej

1 laska wanilii

1 litr mleka

2 szklanki wody

100 g ksylitolu

100 g brązowego cukru

750 g rabarbaru

2 łyżeczki cynamonu

sok z 1 cytryny

2 łyżki miodu

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka miksujemy na okruchy w blenderze, mieszamy z olejem. Wykładamy na dno tortownicy, dociskamy łyżką. Chłodzimy przez czas przygotowania masy.Kaszę parzymy, przekładamy do sporego garnka, zalewamy wodą i mlekiem. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do całkowitej miękkości, około 20-30 minut. Jeżeli jest potrzeba uzupełniamy w trakcie płyn i/lub odcedzamy po ugotowaniu. Laskę wanilii mielimy w młynku do kawy.

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.

Kaszę mielimy porcjami w blenderze na gładką masę. Mikserem lub w robocie kuchennym mieszamy z cukrem, ksylitolem i wanilią.  Przekładamy do formy, wyrównujemy, pieczemy 90 minut.

Rabarbar myjemy, kroimy na 2 cm kawałki. Mieszamy z miodem, sokiem z cytryny i cynamonem przekładamy do żaroodpornego naczynia. Wkładamy do piekarnika niżej niż sernik i pieczemy razem z sernikiem przez około 20 minut, wyjmujemy i studzimy.

Sernik pieczemy dalej aż upłynie około 90 minut, a wbity patyczek będzie suchy.

PRZECZYTAJ: Dieta małego sportowca. Biała mąka zakazana?

Sernik jest ciężki i sycący, dość słodki, więc dobrze przełamuje go kwaskowaty rabarbar upieczony w małej ilości miodu. Jeżeli do zrobienia spodu użyjecie bezglutenowych ciasteczek całe ciasto nie będzie miało glutenu. Do masy dodałam laskę wanilii, aby nie była mdła - mielę ją w całości w młynku do kawy.
Na tortownicę o średnicy 22 cm potrzebujemy:
Na spód:
200 g ciasteczek pełnoziarnistych
1/3 szklanki oleju
Na masę:
2 szklanki kaszy jaglanej
1 laska wanilii
1 litr mleka
2 szklanki wody
100 g ksylitolu
100 g brązowego cukru
750 g rabarbaru
2 łyżeczki cynamonu
sok z 1 cytryny
2 łyżki miodu
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka miksujemy na okruchy w blenderze, mieszamy z olejem. Wykładamy na dno tortownicy, dociskamy łyżką. Chłodzimy przez czas przygotowania masy.Kaszę parzymy, przekładamy do sporego garnka, zalewamy wodą i mlekiem. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do całkowitej miękkości, około 20-30 minut. Jeżeli jest potrzeba uzupełniamy w trakcie płyn i/lub odcedzamy po ugotowaniu. Laskę wanilii mielimy w młynku do kawy.Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
Kaszę mielimy porcjami w blenderze na gładką masę. Mikserem lub w robocie kuchennym mieszamy z cukrem, ksylitolem i wanilią.  Przekładamy do formy, wyrównujemy, pieczemy 90 minut.
Rabarbar myjemy, kroimy na 2 cm kawałki. Mieszamy z miodem, sokiem z cytryny i cynamonem przekładamy do żaroodpornego naczynia. Wkładamy do piekarnika niżej niż sernik i pieczemy razem z sernikiem przez około 20 minut, wyjmujemy i studzimy. Sernik pieczemy dalej aż upłynie około 90 minut, a wbity patyczek będzie suchy.
Razowy placek z rabarbarem Razowy placek z rabarbarem Magdalena Cielenga-Wiaterek Zielenina.blogspot.com

Razowy placek z rabarbarem i owsianą kruszonką

Przepis przygotowała Magdalena Cielenga-Wiaterek, autorka bloga Zielenina

Łatwe w przygotowaniu ciasto drożdżowe. 100 proc razowe, więc jest cięższe w smaku niż te pieczone na białej mące.

Składniki

Na blachę 20x30 cm:

300 g razowej mąki jęczmiennej lub po 150 g mąki orkiszowej jasnej i razowej

125 ml roślinnego mleka

120 g masła, roztopionego

20 g świeżych drożdży

2 jajka, z chowu wolnowybiegowego

1 łyżka cynamonu

50 g brązowego, nierafinowanego cukru

400 g rabarbaru, waga po oczyszczeniu, pokrojonego w 1cm kawałki

100 g masła, roztopionego

100 g drobnych płatków owsianych, pełnoziarnistych

100 g brązowego, nierafinowanego cukru

Przygotowanie:

Mleko mieszamy z masłem i lekko ubitymi jajkami. Dodajemy cukier i drożdże, mieszamy aż się rozpuszczą.

Mąkę mieszamy z cynamonem, dodajemy mokre składniki, zagniatamy klejące, ale elastyczne ciasto - może być w robocie kuchennym. Odstawiamy do wyrośnięcia aż podwoi objętość, na ok. 1.5. godziny. Może także wyrastać całą noc w lodówce.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto chwilę wyrabiamy ponownie, rozciągamy je palcami na szerokość blaszki.

Rabarbar mieszamy z 2 łyżkami cukru wziętego ze 100 g odważonych do kruszonki. Wykładamy rabarbar na ciasto.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Roztopione masło mieszamy z płatkami owsianymi i cukrem. Gotową kruszonką posypujemy rabarbar.

Ciasto pieczemy 30-40 minut aż kruszonka ładnie się zrumieni, a wbity patyczek będzie suchy. Ku uciesze niecierpliwych, można jeść ciepłe.

Lemoniada rabarbarowa Lemoniada rabarbarowa Fot. Marcin Kiełbiewski

Lemoniada z rabarbaru

Składniki na litr wody:

3 łodygi rabarbaru

sok z połowy cytryny

2-3 łyżki cukru lub miodu (bądź innego słodzika)

szczypta mielonego imbiru (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Umyty i pokrojony drobno rabarbar wrzucamy do garnka, zalewamy odrobiną lekko posłodzonej wody. Gotujemy, aż rabarbar zmięknie i powstanie syrop. Zdejmujemy z ognia, schładzamy. Dolewamy resztę wody, sok z cytryny, wsypujemy imbir, cukier.

Lemoniada gotowa.

Przepis przygotowała ILZ

PRZECZYTAJ: Burak na wzrost formy małego sportowca. Przepisy dla dzieci

Copyright © Agora SA