Składniki:
kromki chleba opieczone w tosterze
kilki listków szpinaku (lub innej zieleniny)
plasterki ugotowanego lub upieczonego buraka
kawałki upieczonej dyni
kiełki
plasterki sera feta (opcja beznabiałowa: wędzone tofu)
oliwa/olej rzepakowy/olej lniany do polania pieczywa
Przygotowanie:
Najlepiej, jeśli pozwolimy dziecku samemu przygotować kanapki. W związku z tym kroimy fetę (lub tofu) na plastry, do miseczek wkładamy liście szpinaku, kiełki, buraka, dynię oraz pieczywo skropione lekko olejem. Reszta już należy do twojego dziecka
Składniki na "smalec":
100 g fasoli jaś
2 cebule
1/2 jabłka
1 liść laurowy
1 kulka ziela angielskiego
1 kulka jałowca
(duża) szczypta majeranku
pieprz
sól
olej do smażenia
Przygotowanie:
Fasolę moczymy całą noc, następnego dnia obieramy ze skórki. Następnie należy ją ugotować, zmiksować z majerankiem, solą i pieprzem. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć wraz z zielem angielskim, jałowcem i liściem laurowym. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce, wrzucić na patelnię i smażyć do miękkości. Cebulę i jabłko (bez przypraw) dodajemy do fasoli. Wlewamy ok. 1/4 szklanki wody, miksujemy.
Gotowe!
Składniki:
pieczywo
awokado
cytryna
sól
pieprz
papryka
Przygotowanie:
Rozgniatamy awokado w miseczce, dodajemy kilka kropel cytryny, szczyptę soli i pieprzu. Smarujemy chleb powstałą masą (pysznie smakuje na grzankach!). Paprykę i pomidory kroimy na kawałeczki (możemy dziecku podać różne warzywa, by samo skomponowało sobie kanapki).