Zdrowe kanapki dla małego sportowca

Kanapka z żółtym serem i pomidorem? Nie mówimy nie. Jednak jest wiele opcji ciekawszych i...zdrowszych. Oto trzy przepisy na kanapki, które powinny zasmakować całej rodzinie.
Tosty z burakami pieczonymi Tosty z burakami pieczonymi i.

Tosty z burakiem i dynią

Składniki:

kromki chleba opieczone w tosterze

kilki listków szpinaku (lub innej zieleniny)

plasterki ugotowanego lub upieczonego buraka

kawałki upieczonej dyni

kiełki

plasterki sera feta (opcja beznabiałowa: wędzone tofu)

oliwa/olej rzepakowy/olej lniany do polania pieczywa

Przygotowanie:

Najlepiej, jeśli pozwolimy dziecku samemu przygotować kanapki. W związku z tym kroimy fetę (lub tofu) na plastry, do miseczek wkładamy liście szpinaku, kiełki, buraka, dynię oraz pieczywo skropione lekko olejem. Reszta już należy do twojego dziecka

Pasta z białej fasoli (smalec wegetariański) Pasta z białej fasoli (smalec wegetariański) Fot. Krystyma Gerc

Kanapka ze "smalcem" z fasoli

Składniki na "smalec":

100 g fasoli jaś

2 cebule

1/2 jabłka

1 liść laurowy

1 kulka ziela angielskiego

1 kulka jałowca

(duża) szczypta majeranku

pieprz

sól

olej do smażenia

Przygotowanie:

Fasolę moczymy całą noc, następnego dnia obieramy ze skórki. Następnie należy ją ugotować, zmiksować z majerankiem, solą i pieprzem. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć wraz z zielem angielskim, jałowcem i liściem laurowym. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce, wrzucić na patelnię i smażyć do miękkości. Cebulę i jabłko (bez przypraw) dodajemy do fasoli. Wlewamy ok. 1/4 szklanki wody, miksujemy.

Gotowe!

Guacamole Guacamole Fot. Shutterstock

Kanapki z awokado i papryką

Składniki:

pieczywo

awokado

cytryna

sól

pieprz

papryka

Przygotowanie:

Rozgniatamy awokado w miseczce, dodajemy kilka kropel cytryny, szczyptę soli i pieprzu. Smarujemy chleb powstałą masą (pysznie smakuje na grzankach!). Paprykę i pomidory kroimy na kawałeczki (możemy dziecku podać różne warzywa, by samo skomponowało sobie kanapki).

Copyright © Agora SA