Dieta młodego sportowca: kasza jaglana [PRZEPISY]

Zwykło się o niej mówić "królowa kasz". I nie bez powodu! Kasza jaglana poprawia odporność organizmu, zapobiega anemii. Anna Dziedzic, autorka programu Be Fit Mom, dzieli się z nami swoimi przepisami na pyszne, jaglane desery dla aktywnych dzieci.
Kasza jaglana ma działanie antywirusowe Kasza jaglana ma działanie antywirusowe Fot. Shutterstock

Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną?

Kasza jaglana to produkt niemal doskonały:

- nie zawiera glutenu, zatem można ją podawać również chorym na celiaklię

- jest lekkostrawna, sprawdza się jako jeden z pierwszych posiłków w diecie dziecka

- posiada właściwości antywirusowe. Warto ją włączać do menu dziecka w celach profilaktycznych, jednak pomocna jest także w momencie, gdy malec już zachoruje

- zawiera żelazo, potas, wapń, fosfor, a także witaminy z grupy B

Twoje dziecko nie jest przyzwyczajone do jedzenia kasz? Nic straconego! Kasza jaglana jest bardzo uniwersalna. Można ją przygotować na słono jako opcja obiadowa lub słodko w ramach pysznego i pożywnego śniadania lub przekąski. Przedstawiamy wam dwa wyjątkowe przepisy na jaglane desery.

Zdjęcie Ekodis Kasza Jaglana 1000g Zdjęcie Kozłek kasza jaglana 1 kg Zdjęcie MELVIT Kasza jaglana 900g
Ekodis Kasza Jaglana 1000g Kozłek kasza jaglana 1 kg MELVIT Kasza jaglana 900g
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Kokosanki jaglane Kokosanki jaglane Fitmom.pl

Jaglane kokosanki

Składniki

szklanka kaszy jaglanej

półtorej szklanki mleka

2 łyżki miodu

100g wiórków kokosowych

aromat migdałowy lub laska wanilii

kakao

Przygotowanie

Kaszę opłukać, przesypać do garnka zalać mlekiem i gotować na małym ogniu. Około 80g wiórków uprażyć na patelni. Gdy mleko odparuje dodaj kokos z patelni, aromat i miód. Wszystko razem wymieszaj i odczekaj aż trochę ostygnie. Przygotuj dwa talerzyki, na jeden wsyp resztę wiórków, na drugi kakao. Z kaszy formuj kuleczki, obtocz je w kokosie i kakao. Ułóż na papierze śniadaniowym.

Autorką przepisu jest Anna Dziedzic fitmom.pl

 

rzepis na Rafaello:
- szklanka kaszy jaglanej
- półtorej szklanki mleka
- 2 łyżki miodu
- 100g wiórków kokosowych
- aromat migdałowy lub laska wanilii
- kakao
Kasze opłukać, przesypać do garnka zalać mlekiem i gotować na małym ogniu. Około 80g kokosu uprażyć na patelni. Gdy mleko odparuje (ma być ugotowana ale nie rozgotowana) dodaj kokos z patelni, aromat i miód. Wszystko razem wymieszaj i odczekaj aż troszke ostygnie.
Resztę kokosu wsyp na talerz na drugi kakao i formuj kuleczki. Obtocz w kokosie i kakao. Ułóż na papierze śniadaniowym.
Budyń jaglany Budyń jaglany Fitmom.pl

Budyń z kaszy jaglanej i banana

Składniki:

1 szklanka kaszy jaglanej

1,5 szklanki mleka (zwykłego lub roślinnego)

2 banany

wanilia do smaku

Przygotowanie:

Ugotuj kaszę jaglaną na mleku. Gdy już stanie się miękka, przelej ją do blendera, dodaj banany i wanilię. Zmiksuj. Budyń  gotowy!

- do blendera przelać kaszę, dodać 2 banany i wanilię do smaku

Można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno

Autorką przepisu jest Anna Dziedzic fitmom.pl

Chrupiące jaglane kokosanki
Potrzebujesz:
- szklankę ugotowanej na miękko kaszy jaglanej
- dwie szklanki wiórków kokosowych
- 1/3 szklanki brązowego cukru lub ksylitolu
- szczyptę soli
W misce połącz kaszę, wiórki, sól i cukier lub ksylitol, wyrabiaj przez chwilę, najlepiej rękoma. Jeśli masa jest mało lepka dolej odrobinę roślinnego mleka lub wody. Jeśli zbyt mokra - dodaj więcej wiórków.
Na blasze rozłóż arkusz papieru do pieczenia, łyżką wykładaj nieregularne kokosanki, mniej-więcej wielkości orzecha włoskiego. Piecz w temperaturze 200 stopni ok. 15 minut lub do uzyskania złocistego koloru.

 

 

Copyright © Agora SA