Soczewica źródłem białka i żelaza. Przepisy dla dzieci

Warzywa strączkowe oraz ich kiełki są szczególnie polecane w sezonie jesienno-zimowym, z racji na ograniczony w tym okresie dostęp do zdrowych produktów. Ich bogactwo pozwala przetrwać ten najtrudniejszy dla zachowania odporności czas. Ponadto odpowiednio przyrządzone na pewno przypadną do gustu najbardziej wybrednym maluchom.
Soczewica Soczewica Fot. Shutterstock/Brent Hofacker

Wartości odżywcze soczewicy

Soczewica idealna dla małego sportowca

Soczewica, tak jak inne warzywa strączkowe posiada dużą ilość dobrze przyswajalnego białka. W 100 g ugotowanej soczewicy znajduje się go aż 9,02 g. Trzeba jednak pamiętać, aby łączyć ją z produktami zbożowymi tak, by zapewnić organizmowi wszystkie niezbędne aminokwasy.
Soczewica zapobiega anemii

Obiad składający się z soczewicy, produktu zbożowego (np. mąka pełnoziarnista jako element ciasta do pierogów, makaron, ryż) oraz sałatki warzywnej stanowi posiłek niezwykle odżywczy oraz regenerujący po intensywnym wysiłku.

Z racji na dużą zawartość żelaza oraz kwasu foliowego soczewica zapobiega anemii oraz w jej leczeniu Jest to szczególnie ważne dla aktywnych dzieci, które tego składnika potrzebują więcej, niż maluchy o bardziej statycznym trybie życia.

Soczewica jest także źródłem potasu, magnezu, wapnia, fosforu, sodu oraz witamin z grupy B.

Kiełki soczewicy smaczne i zdrowe

Lekko chrupiące kiełki soczewicy mogą być dodatkiem do każdego posiłku, kanapek, sałatek. Wielu rodziców obawia się, iż kiełki nie będą "zjadliwe" dla dziecka, jednak warto próbować je podawać już od najmłodszych lat. Przedszkolaki mogą kiełkami bawić się na talerzu, tworzyć z nich kompozycje. Prędzej czy później na pewno skuszą się, aby ich spróbować. Szczególnie, gdy będzie widziało, jak chętnie kiełki spożywają rodzice.

Kiełki soczewicy to fantastyczne źródło białka, wapnia, magnezu, fosforu, potasu, witamin z grupy B.

Zupa z soczewicy Zupa z soczewicy jazdrowozyc.pl

Przepisy dla dzieci z soczewicą

Zupa z czerwoną soczewicą

Zupa z czerwoną soczewicą
Zupa z czerwoną soczewicą może zastąpić tradycyjną pomidorową. Jest prosta w przygotowaniu, sycąca i pełna zdrowych składników. Wyglądem przypomina zupę pomidorową, dzięki czemu jest chętnie zjadana przez wszystkie dzieci. W tej zupie kaszę jaglaną zjedzą wszystkie niejadki, które na co dzień za nią nie przepadają.
Składniki:
- 1 cebula (opcjonalnie por)
- 1 duża marchewka (lub 2 małe)
- 1/2 korzenia selera lub seler naciowy
- pomidory w puszcze lub słoiku
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej (ewentualnie ryżu lub innej kaszy)
- oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 dużego jabłka lub jedno małe
- 3 liście laurowe
- łyżka sosu sojowego
- natka pietruszki
Wykonanie:
W dużym garnku podsmaż cebulę, dodaj pokrojoną na plasterki marchewkę i selera. Zalej 1,5 litra wody i gotuj przez 30 minut. W tym czasie w oddzielnym garnku ugotuj czerwoną soczewicę (wrzuć do osolonego wrzątku na 5 minut).

Ugotowaną i odcedzoną soczewicę przełóż do zupy, dolej pomidory i zagotuj. Następnie dołóż kaszę jaglaną (przepłukaną na sitku i przelaną wrzątkiem), gotuj kolejne 20 minut. Po tym czasie dodaj starte na tarce jabłko, oregano, sól, pieprz, płatki drożdżowe, łyżkę oliwy z oliwek i łyżkę sosu sojowego. Na talerzach posyp natką pietruszki.Zupa z czerwoną soczewicą

Zupa z czerwoną soczewicą może zastąpić tradycyjną pomidorową. Jest prosta w przygotowaniu, sycąca i pełna zdrowych składników. Wyglądem przypomina zupę pomidorową, dzięki czemu jest chętnie zjadana przez wszystkie dzieci. W tej zupie kaszę jaglaną zjedzą wszystkie niejadki, które na co dzień za nią nie przepadają.

Składniki:

1 cebula (opcjonalnie por)

1 duża marchewka (lub 2 małe)

1/2 korzenia selera lub seler naciowy

pomidory w puszcze lub słoiku

1 szklanka czerwonej soczewicy

1/2 szklanki kaszy jaglanej (ewentualnie ryżu lub innej kaszy)

oliwa z oliwek

1 łyżeczka oregano

1/2 dużego jabłka lub jedno małe

3 liście laurowe

łyżka sosu sojowego

natka pietruszki

Wykonanie:

W dużym garnku podsmaż cebulę, dodaj pokrojoną na plasterki marchewkę i selera. Zalej 1,5 litra wody i gotuj przez 30 minut. W tym czasie w oddzielnym garnku ugotuj czerwoną soczewicę (wrzuć do osolonego wrzątku na 5 minut). Ugotowaną i odcedzoną soczewicę przełóż do zupy, dolej pomidory i zagotuj. Następnie dołóż kaszę jaglaną (przepłukaną na sitku i przelaną wrzątkiem), gotuj kolejne 20 minut. Po tym czasie dodaj starte na tarce jabłko, oregano, sól, pieprz, płatki drożdżowe, łyżkę oliwy z oliwek i łyżkę sosu sojowego. Na talerzach posyp natką pietruszki.

Pasta z soczewicy Pasta z soczewicy jazdrowozyc.pl

Pasta do chleba z zielonej soczewicy i suszonych pomidorów

Aromatyczna i prosta w wykonaniu pasta do chleba. Suszone pomidory mają tak wyrazisty smak, że odpowiednie przyprawienie pasty jest bardzo proste. Świetnie smakuje ze świeżymi pomidorami i papryką, a zimą z kiszonym ogórkiem.

Pasta do chleba z zielonej soczewicy i suszonych pomidorów
Aromatyczna i prosta w wykonaniu pasta do chleba. Suszone pomidory mają tak wyrazisty smak, że odpowiednie przyprawienie pasty jest bardzo proste. Świetnie smakuje ze świeżymi pomidorami i papryką, a zimą z kiszonym ogórkiem.
Składniki:
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 6 suszonych pomidorów z oleju
- 1/4 szklanki oleju z pomidorów
- sól, pieprz
Wykonanie:
Soczewicę zamocz na 30 minut we wrzątku, następnie ugotuj do miękkości w osolonej wodzie (około 15 minut). Po ostudzeniu zmiksuj z olejem i przyprawami, dodaj drobno pokrojone pomidory i wymieszaj. Jeżeli pasta jest za gęsta możesz dodać trochę wody lub więcej oleju.

Składniki:

1 szklanka zielonej soczewicy

6 suszonych pomidorów z oleju

1/4 szklanki oleju z pomidorów

sól, pieprz

Wykonanie:

Soczewicę zamocz na 30 minut we wrzątku, następnie ugotuj do miękkości w osolonej wodzie (około 15 minut). Po ostudzeniu zmiksuj z olejem i przyprawami, dodaj drobno pokrojone pomidory i wymieszaj. Jeżeli pasta jest za gęsta możesz dodać trochę wody lub więcej oleju.

Pierogi z soczewicą Pierogi z soczewicą jazdrowozyc.pl

Pieczone pierogi z zieloną soczewicą i jarmużem

Pieczone pierogi są chrupiące a farsz z soczewicy bardzo smaczny i miękki. Nie wypada i się nie kruszy. Z dodatkiem jarmużu pierogi stają się jeszcze zdrowsze.

Pieczone pierogi z zieloną soczewicą i jarmużem
Pieczone pierogi to elegancki sposób na podanie soczewicy, idealny na święta. Pierogi są chrupiące a farsz z soczewicy bardzo smaczny i miękki. Nie wypada i się nie kruszy. Z dodatkiem jarmużu pierogi stają się jeszcze zdrowsze.
Składniki na farsz:
- 1 szklanka suchej zielonej soczewicy
- 1 cebula
- pęczek jarmużu
- sól, pieprz, sos sojowy, cząber, kolendra
Soczewicę zalej wrzątkiem na 30 minut. Odcedź i ugotuj do miękkości (15 minut w osolonej wrzątku).
W dużej misce umieść soczewicę, pokrojone drobno liście, posiekaną cebulę i przyprawy. Całość zmiksuj końcówką blendera i ewentualnie dosyp więcej soli lub pieprzu. Gdyby masa była za rzadka, dosyp kilka łyżek mąki owsianej.
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
Mąki wymieszaj na stolnicy. Zalej wodą, dodaj sól i olej. Wyrób gładkie ciasto.
Z ciasta odrywaj kawałki wielkości orzecha włoskiego i rozwałkuj na cieniutkie kółeczka. W ten sposób nie powstają brzegi, które trzeba by ponownie wałkować. Do środka każdego nakładaj farsz i zalepiaj.
Piecz około 15 minut w 180 stopniach. Na ostatnie 5 minut włącz termoobieg, dzięki czemu pierogi ładnie się zrumienią.

Składniki na farsz:

1 szklanka suchej zielonej soczewicy

1 cebula

pęczek jarmużu

sól, pieprz, sos sojowy, cząber, kolendra

Soczewicę zalej wrzątkiem na 30 minut. Odcedź i ugotuj do miękkości (15 minut w osolonej wrzątku).W dużej misce umieść soczewicę, pokrojone drobno liście, posiekaną cebulę i przyprawy. Całość zmiksuj końcówką blendera i ewentualnie dosyp więcej soli lub pieprzu. Gdyby masa była za rzadka, dosyp kilka łyżek mąki owsianej.

Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki pszennej

1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej

1 szklanka ciepłej wody

1 łyżka oleju

szczypta soli

Mąki wymieszaj na stolnicy. Zalej wodą, dodaj sól i olej. Wyrób gładkie ciasto.Z ciasta odrywaj kawałki wielkości orzecha włoskiego i rozwałkuj na cieniutkie kółeczka. W ten sposób nie powstają brzegi, które trzeba by ponownie wałkować. Do środka każdego nakładaj farsz i zalepiaj.Piecz około 15 minut w 180 stopniach. Na ostatnie 5 minut włącz termoobieg, dzięki czemu pierogi ładnie się zrumienią.

Przepisy przygotowała Maria Pabich - jakzdrowozyc.pl

Więcej o: