Soczewica idealna dla małego sportowca
Soczewica, tak jak inne warzywa strączkowe posiada dużą ilość dobrze przyswajalnego białka. W 100 g ugotowanej soczewicy znajduje się go aż 9,02 g. Trzeba jednak pamiętać, aby łączyć ją z produktami zbożowymi tak, by zapewnić organizmowi wszystkie niezbędne aminokwasy.
Soczewica zapobiega anemii
Obiad składający się z soczewicy, produktu zbożowego (np. mąka pełnoziarnista jako element ciasta do pierogów, makaron, ryż) oraz sałatki warzywnej stanowi posiłek niezwykle odżywczy oraz regenerujący po intensywnym wysiłku.
Z racji na dużą zawartość żelaza oraz kwasu foliowego soczewica zapobiega anemii oraz w jej leczeniu Jest to szczególnie ważne dla aktywnych dzieci, które tego składnika potrzebują więcej, niż maluchy o bardziej statycznym trybie życia.
Soczewica jest także źródłem potasu, magnezu, wapnia, fosforu, sodu oraz witamin z grupy B.
Kiełki soczewicy smaczne i zdrowe
Lekko chrupiące kiełki soczewicy mogą być dodatkiem do każdego posiłku, kanapek, sałatek. Wielu rodziców obawia się, iż kiełki nie będą "zjadliwe" dla dziecka, jednak warto próbować je podawać już od najmłodszych lat. Przedszkolaki mogą kiełkami bawić się na talerzu, tworzyć z nich kompozycje. Prędzej czy później na pewno skuszą się, aby ich spróbować. Szczególnie, gdy będzie widziało, jak chętnie kiełki spożywają rodzice.
Kiełki soczewicy to fantastyczne źródło białka, wapnia, magnezu, fosforu, potasu, witamin z grupy B.
Zupa z czerwoną soczewicą
Ugotowaną i odcedzoną soczewicę przełóż do zupy, dolej pomidory i zagotuj. Następnie dołóż kaszę jaglaną (przepłukaną na sitku i przelaną wrzątkiem), gotuj kolejne 20 minut. Po tym czasie dodaj starte na tarce jabłko, oregano, sól, pieprz, płatki drożdżowe, łyżkę oliwy z oliwek i łyżkę sosu sojowego. Na talerzach posyp natką pietruszki.Zupa z czerwoną soczewicą
Zupa z czerwoną soczewicą może zastąpić tradycyjną pomidorową. Jest prosta w przygotowaniu, sycąca i pełna zdrowych składników. Wyglądem przypomina zupę pomidorową, dzięki czemu jest chętnie zjadana przez wszystkie dzieci. W tej zupie kaszę jaglaną zjedzą wszystkie niejadki, które na co dzień za nią nie przepadają.
Składniki:
1 cebula (opcjonalnie por)
1 duża marchewka (lub 2 małe)
1/2 korzenia selera lub seler naciowy
pomidory w puszcze lub słoiku
1 szklanka czerwonej soczewicy
1/2 szklanki kaszy jaglanej (ewentualnie ryżu lub innej kaszy)
oliwa z oliwek
1 łyżeczka oregano
1/2 dużego jabłka lub jedno małe
3 liście laurowe
łyżka sosu sojowego
natka pietruszki
Wykonanie:
W dużym garnku podsmaż cebulę, dodaj pokrojoną na plasterki marchewkę i selera. Zalej 1,5 litra wody i gotuj przez 30 minut. W tym czasie w oddzielnym garnku ugotuj czerwoną soczewicę (wrzuć do osolonego wrzątku na 5 minut). Ugotowaną i odcedzoną soczewicę przełóż do zupy, dolej pomidory i zagotuj. Następnie dołóż kaszę jaglaną (przepłukaną na sitku i przelaną wrzątkiem), gotuj kolejne 20 minut. Po tym czasie dodaj starte na tarce jabłko, oregano, sól, pieprz, płatki drożdżowe, łyżkę oliwy z oliwek i łyżkę sosu sojowego. Na talerzach posyp natką pietruszki.
Aromatyczna i prosta w wykonaniu pasta do chleba. Suszone pomidory mają tak wyrazisty smak, że odpowiednie przyprawienie pasty jest bardzo proste. Świetnie smakuje ze świeżymi pomidorami i papryką, a zimą z kiszonym ogórkiem.
Składniki:
1 szklanka zielonej soczewicy
6 suszonych pomidorów z oleju
1/4 szklanki oleju z pomidorów
sól, pieprz
Wykonanie:
Soczewicę zamocz na 30 minut we wrzątku, następnie ugotuj do miękkości w osolonej wodzie (około 15 minut). Po ostudzeniu zmiksuj z olejem i przyprawami, dodaj drobno pokrojone pomidory i wymieszaj. Jeżeli pasta jest za gęsta możesz dodać trochę wody lub więcej oleju.
Pieczone pierogi są chrupiące a farsz z soczewicy bardzo smaczny i miękki. Nie wypada i się nie kruszy. Z dodatkiem jarmużu pierogi stają się jeszcze zdrowsze.
Składniki na farsz:
1 szklanka suchej zielonej soczewicy
1 cebula
pęczek jarmużu
sól, pieprz, sos sojowy, cząber, kolendra
Soczewicę zalej wrzątkiem na 30 minut. Odcedź i ugotuj do miękkości (15 minut w osolonej wrzątku).W dużej misce umieść soczewicę, pokrojone drobno liście, posiekaną cebulę i przyprawy. Całość zmiksuj końcówką blendera i ewentualnie dosyp więcej soli lub pieprzu. Gdyby masa była za rzadka, dosyp kilka łyżek mąki owsianej.
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżka oleju
szczypta soli
Mąki wymieszaj na stolnicy. Zalej wodą, dodaj sól i olej. Wyrób gładkie ciasto.Z ciasta odrywaj kawałki wielkości orzecha włoskiego i rozwałkuj na cieniutkie kółeczka. W ten sposób nie powstają brzegi, które trzeba by ponownie wałkować. Do środka każdego nakładaj farsz i zalepiaj.Piecz około 15 minut w 180 stopniach. Na ostatnie 5 minut włącz termoobieg, dzięki czemu pierogi ładnie się zrumienią.
Przepisy przygotowała Maria Pabich - jakzdrowozyc.pl