Pieczone pierogi to elegancki sposób na podanie soczewicy, idealny na święta. Pierogi są chrupiące a farsz z soczewicy bardzo smaczny i miękki. Nie wypada i się nie kruszy. Z dodatkiem jarmużu pierogi stają się jeszcze zdrowsze.
Składniki na farsz:
1 szklanka suchej zielonej soczewicy
1 cebula
pęczek jarmużu
sól, pieprz, sos sojowy, cząber, kolendra
Soczewicę zalej wrzątkiem na 30 minut. Odcedź i ugotuj do miękkości (15 minut w osolonej wrzątku).W dużej misce umieść soczewicę, pokrojone drobno liście, posiekaną cebulę i przyprawy. Całość zmiksuj końcówką blendera i ewentualnie dosyp więcej soli lub pieprzu. Gdyby masa była za rzadka, dosyp kilka łyżek mąki owsianej.
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżka oleju
szczypta soli
Mąki wymieszaj na stolnicy. Zalej wodą, dodaj sól i olej. Wyrób gładkie ciasto.Z ciasta odrywaj kawałki wielkości orzecha włoskiego i rozwałkuj na cieniutkie kółeczka. W ten sposób nie powstają brzegi, które trzeba by ponownie wałkować. Do środka każdego nakładaj farsz i zalepiaj.Piecz około 15 minut w 180 stopniach. Na ostatnie 5 minut włącz termoobieg, dzięki czemu pierogi ładnie się zrumienią.
Przepis przygotowała Maria Pabich www.jakzdrowozyc.pl
ZOBACZ TEŻ: PRZEPISY NA ŚNIADANIA PODNOSZĄCE ODPORNOŚĆ
Tofu stanowi bogate źródło białka, wapnia i fosforu. Zatem obok tradycyjnego karpia proponujemy postawić coś oryginalnego. Tofu po grecku a'la ryba to potrawa, która jest smaczna i korzystna dla organizmu małego sportowca.
Składniki na sos:
olej
1 szklanka bulionu warzywnego
włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, por)
cebula
ok 200ml koncentratu pomidorowego
szczypta cukru do smaku
Tofu:
kostka tofu naturalnego
sos sojowy
mąka do panierowania
olej
Przygotowanie:
Drobno kroimy cebulę oraz pora. Marchewkę, pietruszkę i selera trzemy na grubej tarce. Podgrzewamy olej w garnku i szklimy cebulę oraz pora. Następnie wrzucamy resztę warzyw, wlewamy bulion i dusimy pod przykryciem. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy koncentrat pomidorowy, całość doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
Tofu kroimy w plastry o grubości mniej więcej 0,5 - 1cm. Każdy kawałek skrapiamy sosem sojowym i doprawiamy przyprawą do ryb. Otoczone w mące tofu smażymy na oleju z dwóch stron.
Do kwadratowego naczynia wlewamy połowę sosu. Kładziemy plastry tofu, a następnie zalewamy pozostałą częścią sosu. Najlepiej smakuje następnego dnia.
Pyszne, słodkie, zdrowe, a do tego łatwe w przygotowaniu. Pieczone jabłka mogą stanowić pyszny deser po świątecznym posiłku.
Składniki:
4-5 jabłek antonówek
4 łyżki powideł śliwkowych
garść włoskich orzechów
garść rodzynek
cynamon
Przygotowanie:
Wydrąż jabłka. Upraż orzechy, połowę z nich wymieszaj z powidłami, rodzynkami i cynamonem. Powstałą masą wypełnij jabłka. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C. Jabłka piecz pod przykryciem z folii aluminiowej około pół godziny. Po wyjęciu posyp resztą orzechów. Podawaj na ciepło