Zdrowe potrawy świąteczne. Przepisy dla dzieci

Podczas świąt naginamy zwykle część zasad i pozwalamy dzieciom na zajadanie się ciężkimi i nie zawsze zdrowymi potrawami. Tymczasem wigilijny stół może być zaopatrzony w potrawy różnorodne: te mniej i bardziej korzystne dla młodego organizmu. Przedstawiamy przepisy na warzywne potrawy, które mogą stanowić uzupełnienie dla tradycyjnych dań.
pierogi z soczewicą i jarmużem pierogi z soczewicą i jarmużem jakzdrowozyc.pl

Pierogi z soczewicą i jarmużem

Pieczone pierogi to elegancki sposób na podanie soczewicy, idealny na święta. Pierogi są chrupiące a farsz z soczewicy bardzo smaczny i miękki. Nie wypada i się nie kruszy. Z dodatkiem jarmużu pierogi stają się jeszcze zdrowsze.

Składniki na farsz:

1 szklanka suchej zielonej soczewicy

1 cebula

pęczek jarmużu

sól, pieprz, sos sojowy, cząber, kolendra

Soczewicę zalej wrzątkiem na 30 minut. Odcedź i ugotuj do miękkości (15 minut w osolonej wrzątku).W dużej misce umieść soczewicę, pokrojone drobno liście, posiekaną cebulę i przyprawy. Całość zmiksuj końcówką blendera i ewentualnie dosyp więcej soli lub pieprzu. Gdyby masa była za rzadka, dosyp kilka łyżek mąki owsianej.

Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki pszennej

1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej

1 szklanka ciepłej wody

1 łyżka oleju

szczypta soli

Mąki wymieszaj na stolnicy. Zalej wodą, dodaj sól i olej. Wyrób gładkie ciasto.Z ciasta odrywaj kawałki wielkości orzecha włoskiego i rozwałkuj na cieniutkie kółeczka. W ten sposób nie powstają brzegi, które trzeba by ponownie wałkować. Do środka każdego nakładaj farsz i zalepiaj.Piecz około 15 minut w 180 stopniach. Na ostatnie 5 minut włącz termoobieg, dzięki czemu pierogi ładnie się zrumienią.

Przepis przygotowała Maria Pabich www.jakzdrowozyc.pl

Pieczone pierogi to elegancki sposób na podanie soczewicy, idealny na święta. Pierogi są chrupiące a farsz z soczewicy bardzo smaczny i miękki. Nie wypada i się nie kruszy. Z dodatkiem jarmużu pierogi stają się jeszcze zdrowsze.
Składniki na farsz:
- 1 szklanka suchej zielonej soczewicy
- 1 cebula
- pęczek jarmużu
- sól, pieprz, sos sojowy, cząber, kolendra
Soczewicę zalej wrzątkiem na 30 minut. Odcedź i ugotuj do miękkości (15 minut w osolonej wrzątku).
W dużej misce umieść soczewicę, pokrojone drobno liście, posiekaną cebulę i przyprawy. Całość zmiksuj końcówką blendera i ewentualnie dosyp więcej soli lub pieprzu. Gdyby masa była za rzadka, dosyp kilka łyżek mąki owsianej.
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
Mąki wymieszaj na stolnicy. Zalej wodą, dodaj sól i olej. Wyrób gładkie ciasto.
Z ciasta odrywaj kawałki wielkości orzecha włoskiego i rozwałkuj na cieniutkie kółeczka. W ten sposób nie powstają brzegi, które trzeba by ponownie wałkować. Do środka każdego nakładaj farsz i zalepiaj.
Piecz około 15 minut w 180 stopniach. Na ostatnie 5 minut włącz termoobieg, dzięki czemu pierogi ładnie się zrumienią
Ryba po grecku - zdjęcie ilustracyjne Ryba po grecku - zdjęcie ilustracyjne AGATA JAKUBOWSKA

Tofu "po grecku"

ZOBACZ TEŻ: PRZEPISY NA ŚNIADANIA PODNOSZĄCE ODPORNOŚĆ

Tofu stanowi bogate źródło białka, wapnia i fosforu. Zatem obok tradycyjnego karpia proponujemy postawić coś oryginalnego. Tofu po grecku a'la ryba to potrawa, która jest smaczna i korzystna dla organizmu małego sportowca.

Składniki na sos:

olej

1 szklanka bulionu warzywnego

włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, por)

cebula

ok 200ml koncentratu pomidorowego

szczypta cukru do smaku

Tofu:

kostka tofu naturalnego

sos sojowy

mąka do panierowania

olej

Przygotowanie:

Drobno kroimy cebulę oraz pora. Marchewkę, pietruszkę i selera trzemy na grubej tarce. Podgrzewamy olej w garnku i szklimy cebulę oraz pora. Następnie wrzucamy resztę warzyw, wlewamy bulion i dusimy pod przykryciem. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy koncentrat pomidorowy, całość doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.

Tofu kroimy w plastry o grubości mniej więcej 0,5 - 1cm. Każdy kawałek skrapiamy sosem sojowym i doprawiamy przyprawą do ryb. Otoczone w mące tofu smażymy na oleju z dwóch stron.

Do kwadratowego naczynia wlewamy połowę sosu. Kładziemy plastry tofu, a następnie zalewamy pozostałą częścią sosu. Najlepiej smakuje następnego dnia.

Jabłko pieczone z bakaliami Jabłko pieczone z bakaliami Małgorzata Minta

Pieczone jabłka z powidłami

Pyszne, słodkie, zdrowe, a do tego łatwe w przygotowaniu. Pieczone jabłka mogą stanowić pyszny deser po świątecznym posiłku.

Składniki:

4-5 jabłek antonówek
4 łyżki powideł śliwkowych
garść włoskich orzechów
garść rodzynek
cynamon

Przygotowanie:

Wydrąż jabłka. Upraż orzechy, połowę z nich wymieszaj z powidłami, rodzynkami i cynamonem. Powstałą masą wypełnij jabłka. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C. Jabłka piecz pod przykryciem z folii aluminiowej około pół godziny. Po wyjęciu posyp resztą orzechów. Podawaj na ciepło

Copyright © Agora SA