Jarmuż na wzmocnienie małego sportowca

Jarmuż to warzywo bardzo rzadko używane we współczesnej kuchni a szkoda, gdyż jego wartość odżywcza pokrywa zapotrzebowanie na składniki odżywcze, których mały sportowiec potrzebuje najbardziej z racji na częste niedobory spowodowane intensywną aktywnością.
jarmuż jarmuż Fot. Pinterest

Wartości jarmużu

Zielone liście jarmużu stanowią bardzo często ozdobnik potraw, a tymczasem mogą one być jednym z podstawowych składników obiadu. Jarmuż jest bogaty w wapń, fosfor, żelazo i magnez, czyli składniki, które są wybitnie potrzebne do prawidłowego rozwoju dzieci, a szczególnie tych, które intensywnie uprawiają sport. Nie zawiera kwasu szczawiowego (tak jak szpinak), więc jednocześnie nie utrudnia wchłaniania wapnia.

Witaminy A, B, C, E wspomagają regenerację organizmu oraz są pomocne przy budowaniu odporności dziecka. Witamina K odpowiada między innymi za krzepliwość krwi oraz wychwytywanie wapnia przez kości. Jarmuż posiada silne właściwości antyoksydacyjne, a także wiąże kwasy żółciowe i związki cholesterolu, obniżając ich stężenie we krwi i zapobiega chorobie miażdżycowej w wieku dorosłym.

Zielone liście jarmużu stanowią bardzo często ozdobnik potraw, natomiast rodzice nie wiedzą, bądź nie pamiętają, że to warzywo może być jednym z podstawowych składników obiadu. Jest bogaty w wapń, fosfor, żelazo i magnez, czyli składniki, które są wybitnie potrzebne do prawidłowego rozwoju dzieci, a szczególnie tych, które intensywnie uprawiają sport. Nie zawiera kwasu szczawiowego (tak jak szpinak), więc jednocześnie nie utrudnia wchłaniania wapnia. Witaminy A, B, C, E wspomagają regenerację organizmu oraz są pomocne przy budowaniu odporności dziecka. Witamina K odpowiada między innymi za krzepliwość krwi oraz wychwytywanie wapnia przez kości.
Jarmuż posiada silne właściwości antyoksydacyjne, a także wiąże kwasy żółciowe i związki cholesterolu, obniżając ich stężenie we krwi i zapobiega chorobie miażdżycowej w wieku dorosłym.

Przepisy dla dzieci z jarmużem

ZOBACZ TEŻ: 4 PRZEPISY NA ZDROWE ŚNIADANIA DLA DZIECI

Pasta kanapkowa z jarmużu
Składniki:

3 gałązki jarmużu

natka pietruszki

ząbek czosnku

garść orzechów włoskich

sok z cytryny

1 łyżkę oliwy z oliwek

sól, pieprz

Przygotowanie:

Odcinamy gałązki jarmużu i pietruszki od głównej łodygi, płuczemy oraz miksujemy w blenderze. Dodajemy czosnek, orzechy, oliwę, ponownie miksujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Jeśli masa jest za gęsta, dolewamy trochę wody.

Najlepiej smakuje na żytnim pieczywie ze świeżo prażonymi pestkami słonecznika.

Kasza bulgur z jarmużem Kasza bulgur z jarmużem jakzdrowozyc.pl

Kasza bulgur z jarmużem

ZOBACZ TEŻ: CZY NABIAŁ JEST ZDROWY DLA DZIECI?

Zdrowa, kolorowa i szybka do przygotowania potrawa. Wybierz jedną z roślin strączkowych (soczewicę, ciecierzycę lub fasolę) i kolorowe warzywa, a za każdym razem otrzymasz trochę inne danie. Jest to także dobry pomysł na wykorzystanie kawałków warzyw, które zostały z przygotowania innych potraw. Zimą możesz korzystać z warzyw mrożonych.

Składniki:

1 szklanka suchej kaszy

1 cebula

3 duże liście jarmużu (bez twardej łodygi)

1 mała czerwona papryka (może być mrożona)

1/4 surowego kalafiora lub brokułu

1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (można zastąpić innymi strączkami: soczewicą, fasolą)

olej do smażenia

sól, pieprz, sos sojowy

Wykonanie:

Kaszę bulgur przepłucz na sitku i wrzuć do wrzątku (2 szklanki) na 10 minut.Na oleju zrumień cebulę. Dodaj drobno pokrojony jarmuż i całość podsmaż. Paprykę pokrój w kostkę, kalafiora lub brokuł na drobne kawałki. Dodaj warzywa na patelnię.Gdy warzywa zmiękną dodaj ugotowaną wcześniej ciecierzycę, kaszę bulgur i przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Podgrzej aby całość była ciepła.

Przepis przygotowała: Maria Pabich www.jakzdrowozyc.pl

Zdrowa, kolorowa i szybka do przygotowania potrawa. Wybierz jedną z roślin strączkowych (soczewicę, ciecierzycę lub fasolę) i kolorowe warzywa, a za każdym razem otrzymasz trochę inne danie. Jest to także dobry pomysł na wykorzystanie kawałków warzyw, które zostały z przygotowania innych potraw. Zimą możesz korzystać z warzyw mrożonych.
Składniki:
- 1 szklanka suchej kaszy
- 1 cebula
- 3 duże liście jarmużu (bez twardej łodygi)
- 1 mała czerwona papryka (może być mrożona)
- 1/4 surowego kalafiora lub brokułu
- 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (można zastąpić innymi strączkami: soczewicą, fasolą)
- olej do smażenia
- sól, pieprz, sos sojowy
Wykonanie:
Kaszę bulgur przepłucz na sitku i wrzuć do wrzątku (2 szklanki) na 10 minut.
Na oleju zrumień cebulę. Dodaj drobno pokrojony jarmuż i całość podsmaż.
Paprykę pokrój w kostkę, kalafiora lub brokuł na drobne kawałki. Dodaj warzywa na patelnię.
Gdy warzywa zmiękną dodaj ugotowaną wcześniej ciecierzycę, kaszę bulgur i przyprawy.
Dokładnie wymieszaj. Podgrzej aby całość była ciepła.
Koktajl z jarmużu Koktajl z jarmużu jakzdrowozyc.pl

Zielony koktajl z jarmużem

Koktajle to sposób aby dostarczyć do organizmu duże ilości witamin i minerałów. Z dodatkiem słodkich owoców zielone liście są niewyczuwalne i taki koktajl zostanie chętnie wypity nawet przez dzieci, które na co dzień nie lubią zieleniny.  Jest to idealna przekąska dla dziecka tuż po treningu, kiedy może ono nie być jeszcze głodne, a chętnie się napije. Dzięki rozdrobnieniu wszystkie składniki są one lepiej przyswajane. Przygotowanie koktajlu zajmuje tylko kilka minut.

Składniki:

SkładnSkładniki:

200ml wody

1 dojrzały banan (im bardziej dojrzały tym koktajl będzie słodszy)

2 plastry świeżego lub mrożonego ananasa (lub słodkie jabłko)

1 obrane kiwi lub sok z połowy cytryny

2 duże liście jarmużu (bez twardej łodygi)

2 łyżki siemienia lnianego

Wykonanie:

W blenderze umieść wodę i składniki w podanej wyżej kolejności (zaczynając od najbardziej miękkich, dzięki czemu miksowanie będzie łatwiejsze). Jeżeli posiadasz blender o niskiej mocy, jarmuż pokrój wcześniej na kawałki, wycinając twarde łodygi, mrożonego ananasa rozmroź, a siemię lniane zmiel w młynku.

Jeżeli posiadasz blender o wysokiej mocy, dodaj kilka kostek lodu, aby uniknąć podgrzania napoju. Możesz także do koktajlu wykorzystać mrożonego banana lub ananasa, dzięki czemu jego konsystencja będzie bardziej kremowa.

Przepis przygotowała: Maria Pabich www.jakzdrowozyc.pl

Copyright © Agora SA