Przepisy na ciepłe śniadania podnoszące odporność dziecka

Regularna aktywność fizyczna podnosi odporność dzieci, jednak kiedy na dworze robi się chłodno, zwiększa się prawdopodobieństwo złapania infekcji. Odpowiednio dobrana dieta pomoże dziecku obronić się przed wirusami i skutecznie je pokonać. Poznaj przepisy na zdrowe, rozgrzewające śniadania dla małego sportowca.
cynamon cynamon Fot. Shutterstock.com

Dodatki do śniadań które leczą i zapobiegają chorobom

Jeżeli Twoje dziecko trenuje na powietrzu może się zdarzyć, że wraca do domu w mokrych butach czy dresie. Po treningu na hali niebezpieczne są sytuacje, kiedy dziecko mocno rozgrzane wychodzi na dwór i styka się z zimnym powietrzem. Zmęczony organizm jest bardziej podatny na przeziębienia. Dlatego w warto zadbać o dietę podnoszącą odporność dziecka.

Pierwszym posiłkiem każdego dnia jest śniadanie i już wtedy możesz wspomóc dziecko w zachowaniu zdrowia. Przede wszystkim śniadanie powinno być ciepłe. Kanapki, owoce cytrusowe czy zimne mleko i jogurty ochładzają organizm i powodują, że produkuje on nadmiar śluzu co zwiększa podatność na infekcje. Swój dzień dziecko powinno zacząć od ugotowanych zbóż (ryż brązowy, orkisz, kasza jaglana, kasza pęczak, płatki owsiane) z dodatkiem krajowych owoców sezonowych, orzechów, nasion lub warzyw. W domu unikaj kanapek, szczególnie jeśli dziecko zabiera je ze sobą do szkoły na drugie śniadanie lub zjada później jako przekąskę po treningu.

Imbir - dzięki działaniu rozgrzewającemu i przeciwzapalnemu imbir jest skutecznym środkiem na kaszel i przeziębienie. Pobudza układ odpornościowy i działa napotnie.

Cynamon - ma działanie odkażające i rozgrzewające. Pomaga zwalczyć uczucie zmęczenia i apatii, towarzyszące infekcjom wirusowym. Zmniejsza ilość bakterii w jamie ustnej.

Siemię lniane - jest źródłem witaminy E, a także NNKT (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych), które odpowiadają za prawidłową budowę mózgu i wzmacniają układ odpornościowy. Siemię lniane należy zmielić w młynku, ponieważ z całych ziaren ludzki organizm nie jest w stanie przyswoić dobroczynnych składników.

Dodatki do śniadań które leczą i zapobiegają chorobom
Imbir  - dzięki działaniu rozgrzewającemu i przeciwzapalnemu imbir jest skutecznym środkiem na kaszel i przeziębienie. Pobudza układ odpornościowy i działa napotnie .
Cynamon - ma działanie odkażające i rozgrzewające. Pomaga zwalczyć uczucie zmęczenia i apatii, towarzyszące infekcjom wirusowym. Zmniejsza ilość bakterii w jamie ustnej.
Siemię lniane - jest źródłem witaminy E, a także NNKT (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych), które odpowiadają za prawidłową budowę mózgu i wzmacniają układ odpornościowy. Siemię lniane należy zmielić w młynku, ponieważ z całych ziaren ludzki organizm nie jest w stanie przyswoić dobroych składników.
owsianka owsianka Maria Pabich

Przepisy na rozgrzewające, zdrowe i słodkie śniadania

Owsianka z bakaliami

Owsianka z bakaliami
SKŁADNIKI (na 3 osoby):
- 12 łyżek płatków owsianych górskich
- 10 suszonych daktyli
- 1 jabłko
- garść rodzynek
- garść pestek słonecznik
- 1 banan
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 2 łyżki mielonego sezamu
- 3mm kawałek korzenia imbiru
- 1 łyżka cynamonu
- dowolne orzechy
- wiórki kokosowe
Płatki zalej na noc zimną wodą. Rano wlej do garnka kubek zimnej wody, zacznij podgrzewać. W tym czasie pokrój daktyle i jabłko, wrzuć do garnka. Imbir pokrój na drobne kawałeczki i dodaj do garnka. Kiedy woda zacznie się gotować dołóż namoczone płatki owsiane, dodaj rodzynki, słonecznik i zamieszaj. Całość gotuj  mieszając od czasu do czasu aż do zgęstnienia (możesz w tym czasie zmielić siemię i sezam). Pod koniec gotowania dodaj banana, po chwili także siemię, sezam, cynamon i ponownie wymieszaj. Mielone siemię lniane i sezam dodatkowo zagęszczą potrawę.
Przełóż do miseczek lub głębokich talerzy, udekoruj dowolnymi orzechami i wiórkami kokosowymi.SKŁADNIKI (na 3 osoby):

- 12 łyżek płatków owsianych górskich

- 10 suszonych daktyli

- 1 jabłko

- garść rodzynek

- garść pestek słonecznik

- 1 banan

- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego

- 2 łyżki mielonego sezamu

- 3mm kawałek korzenia imbiru

- 1 łyżka cynamonu

- dowolne orzechy

- wiórki kokosowe

Płatki zalej na noc zimną wodą. Rano wlej do garnka kubek zimnej wody, zacznij podgrzewać. W tym czasie pokrój daktyle i jabłko, wrzuć do garnka. Imbir pokrój na drobne kawałeczki i dodaj do garnka. Kiedy woda zacznie się gotować dołóż namoczone płatki owsiane, dodaj rodzynki, słonecznik i zamieszaj. Całość gotuj  mieszając od czasu do czasu aż do zgęstnienia (możesz w tym czasie zmielić siemię i sezam). Pod koniec gotowania dodaj banana, po chwili także siemię, sezam, cynamon i ponownie wymieszaj. Mielone siemię lniane i sezam dodatkowo zagęszczą potrawę.Przełóż do miseczek lub głębokich talerzy, udekoruj dowolnymi orzechami i wiórkami kokosowymi.

czekoladowa kasza pęczak czekoladowa kasza pęczak Maria Pabich

Czekoladowa kasza pęczak

SKŁADNIKI (na 3 osoby):

- 1 szklanka suchej kaszy pęczak

- 10 suszonych daktyli

- garść rodzynek

- garść pestek słonecznika

- garść dowolnych orzechów

- 2 łyżeczki cynamonu

- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego

- 1 jabłko

- 4 kostki gorzkiej czekolady

Kaszę namocz na noc w zimnej wodzie. W garnku zagotuj 2 szklanki wody. Dodaj kaszę i gotuj przez 15 minut. Dodaj pokrojone drobno daktyle, rodzynki i pestki słonecznika. Wymieszaj i gotuj kolejne 5 minut. Dodaj starte na tarce jabłko, orzechy, siemię lniane, cynamon i drobno pokrojoną czekoladę.Przełóż na talerze. Możesz dodatkowo udekorować orzechami, wiórkami kokosowymi lub kawałkami jabłka.

Czekoladowa kasza pęczak
SKŁADNIKI (na 3 osoby):
- 1 szklanka suchej kaszy pęczak
- 10 suszonych daktyli
- garść rodzynek
- garść pestek słonecznika
- garść dowolnych orzechów
- 2łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1 jabłko
- 4 kostki gorzkiej czekolady
Kaszę namocz na noc w zimnej wodzie. W garnku zagotuj 2 szklanki wody. Dodaj kaszę i gotuj przez 15 minut. Dodaj pokrojone drobno daktyle, rodzynki i pestki słonecznika. Wymieszaj i gotuj kolejne 5 minut. Dodaj starte na tarce jabłko, orzechy, siemię lniane, cynamon i drobno pokrojoną czekoladę.
Przełóż na talerze. Możesz dodatkowo udekorować orzechami, wiórkami kokosowymi lub kawałkami jabłka
kasza jaglana na słodko kasza jaglana na słodko Maria Pabich

Kasza jaglana z jabłkiem i bakaliami

SKŁADNIKI (na 3 osoby):

- 1 szklanka kaszy

- 6 suszonych moreli

- garść rodzynek

- garść pestek słonecznika

- garść dowolnych orzechów

- 1 łyżka cynamonu

- 1 jabłko

Kaszę jaglaną przepłucz na sitku zimną wodą i przelej wrzątkiem (przygotowana w ten sposób nie będzie gorzka). W garnku zagotuj 2 szklanki wody. Dodaj kaszę i gotuj przez 15 minut. Wymieszaj z pokrojonym jabłkiem i drobno pokrojonymi morelami.Przełóż na talerze, posyp cynamonem, rodzynkami i orzechami.

Artykuł przygotowała Maria Pabich - ekspert dietetyki www.jakzdrowozyc.pl

SKŁADNIKI (na 3 osoby):
- 1 szklanka kaszy
- 6 suszonych moreli
- garść rodzynek
- garść pestek słonecznika
- garść dowolnych orzechów
- 1 łyżka cynamonu
- 1 jabłko
Kaszę jaglaną przepłucz na sitku zimną wodą i przelej wrzątkiem (przygotowana w ten sposób nie będzie gorzka). W garnku zagotuj 2 szklanki wody. Dodaj kaszę i gotuj przez 15 minut. Wymieszaj z pokrojonym jabłkiem i drobno pokrojonymi morelami.
Przełóż na talerze, posyp cynamonem, rodzynkami i orzechami.
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.