Spaghetti to jedno z ulubionych, dziecięcych dań, wszak prawie każdy malec uwielbia makaron. Proponujemy zatem spaghetti warzywne, które nie tylko jest pyszne, ale również zniewalająco zdrowe. Z racji na węglowodanowo-białkowy skład stanowi idealny posiłek po treningu .
Soczewica jest źródłem żelaza , potasu, magnezu, wapnia, fosforu, sodu oraz witamin z grupy B. Spożywając ją wraz z pełnoziarnistym makaronem dostarczamy pełnowartościowego białka.
Kiełki i/lub pestki dyni wzbogacają potrawę pod kątem wartości odżywczych, a także smaku. Paprykę dodajemy opcjonalnie. Warto się w nią zaopatrzyć zawczasu (w sezonie letnim), gdy jest stosunkowo niedroga i zamrozić.
Czerwonej soczewicy nie trzeba moczyć, gotuje się raptem 5 minut, makaron pełnoziarnisty niewiele dłużej. Kwestia dodania pozostałych składników.
Smacznego!
źródło: Okazje.info