Burak na odporność i wzrost formy małego sportowca

Iwona Ludwinek-Zarzeka, Katarzyna Malec
22.10.2014 10:09
A A A
Jadalne są nie tylko korzenie buraka, ale i młode liście

Jadalne są nie tylko korzenie buraka, ale i młode liście (Fot. Shutterstock.com)

W ostatnich latach burak przechodzi istny renesans. Sportowcy wytrzymałościowi promują go wręcz jako legalny dopalacz. Co takiego szczególnego ma w sobie to warzywo i czy jego niesamowite właściwości można wykorzystać w codziennym menu aktywnego dziecka?

rusz się



W biegowych kręgach buraka zaczęto traktować wręcz dogmatycznie. Sok z buraka, kotlety z buraka, chipsy buraczane. To warzywo, które przez lata było tylko dodatkiem do gotowanych ziemniaków i kotleta schabowego stało się głównym źródłem sportowej mocy. Rzeczywiście, analizując bogactwo zawarte w buraku da się zauważyć, że jego sława nie pojawiła się znikąd. Ponadto do zakupu przekonują jeszcze dwie kwestie: niska cena oraz możliwości przygotowania go na szereg sposobów. Z uwagi na słodkawy posmak sprawdzi się jako element obiadu oraz przekąska między posiłkami .

Wartości odżywcze buraka

Burak posiada dużo kwasu foliowego, który odpowiada za regulację wzrostu i funkcjonowania komórek. Wraz z witaminą B12 uczestniczy w tworzeniu czerwonych krwinek. Odpowiednia ilość kwasu foliowego chroni nas w dużej mierze przed anemią. Ponadto burak jest źródłem żelaza, potasu, wapnia, magnezu, manganu, sodu, fluoru, cynku, miedzi, boru, litu, molibdenu, kobaltu oraz witaminy C.

Burak zwiększa wydolność

Brytyjscy naukowcy z uniwersytetu w Exeter poddali badaniom grupę zawodowych kolarzy, podając im każdego dnia pół litra soku z buraków ćwikłowych. Eksperyment wykazał, że po buraczanej kuracji zawodnicy uzyskiwali lepsze rezultaty niż ich koledzy, którzy raczyli się sokiem porzeczkowym. Wynika to prawdopodobnie z obecności w burakach związków zwanych nitratami, które w wyniku procesów w organizmie wpływają na lepsze wykorzystanie tlenu w mitochondriach, a to z kolei odpowiada za dostawę energii. Rozszerzają się naczynia tętnicze oraz żylne, serce staje się bardziej ukrwione, a mięśnie potrzebują mniejszej ilości tlenu podczas wykonywanego wysiłku fizycznego.

Burak pomaga walczyć z wirusami

Regularnie spożywane buraki podnoszą odporność organizmu , pomocne są również już w przypadku zachorowań. Ma to znaczenie szczególnie wtedy, gdy dziecko jest narażone na przebywanie wśród dużych skupisk rówieśniczych np. w przedszkolu lub w szkole, a także przy wytężonej aktywności fizycznej. Burak posiada również właściwości wykrztuśne.

Burak działa rozgrzewająco

Jest to warzywo, które ma działanie zasadotwórcze, zatem odkwasza organizm, co jest szczególnie ważne wśród dzieci, które intensywnie uprawiają sport. Ponadto buraczane menu doskonale się sprawdza na jesieni i zimą, gdyż posiada właściwości rozgrzewające.



Autorka bloga Katarzyna Malec przygotowała proste, ale niecodzienne przepisy, które powinny zasmakować każdemu dziecku.

Kremowa zupa z buraków

Składniki:

- 4-5 średnich buraków

- 1 małe kwaskowate jabłko

- puszka mleka kokosowego

- mały ząbek czosnku

- sól i pieprz do smaku

- świeży majeranek

Buraki ugotuj do miękkości, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.

Włóż do garnka, dodaj obrane i pokrojone jabłko, sól, pieprz, obrany czosnek i mleko kokosowe. Dolej tyle wody, aby przykryła buraczki. Zblenduj na gładki krem, w razie potrzeby dolej wody.

Postaw na chwilę na ogniu aby całość zabulgotała. Mieszaj, nie doprowadzaj do wrzenia.

Podawaj z gałązką świeżego majeranku i kleksem kokosowej śmietany.

Koktajl czekoladowo-buraczany

Składniki:

- ugotowany burak lub szklanka świeżego soku z buraka

- 2 dojrzałe banany

- 1,5 szklanki mleka sojowego lub migdałowego

- 4 łyżki kakao lub karobu

- szczypta chnamonu lub chilli

Obrane banany, mleko, buraka (lub sok), kakao i cynamon/ chilli wrzuć do blendera i zmiksuj. Zdrowy, gładki koktajl najlepiej smakuje schłodzony, pity przez rurkę, a zamrożony w foremkach jest jak najlepsze, domowe lody.

Jesienne ciasto buraczano-kokosowe

Składniki:

- 3 średnie lub 4 małe buraczki

- 2/3 szklanki wiórków kokosowych

- 1/3 do 1/2 szklanki cukru lub ksylitolu

- 1 i 1/2 szklanki mąki, np. pszennej lub orkiszowej pełnoziarnistej 

- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia

- 2-3 łyżki oleju

- 3/4 szklanki wody lub mleka roślinnego

- opcjonalnie: garść rodzynek lub orzechów włoskich

- szczypta soli

Na wierzch:

- kilka śliwek

- cynamon

- ew. brązowy cukier

Nastaw piekarnik na ok. 180 stopni.

Buraczki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, wsyp cukier, sól, rodzynki, wymieszaj; w młynku elektrycznym zmiel wiórki kokosowe, dodaj do buraczków, ponownie wymieszaj. Dolej wodę i olej.

Do osobnej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, dokładnie wymieszaj, a następnie połącz składniki suche z mokrymi.

Różową masę przełóż do foremki, na górę ciasta połóż śliwki w połówkach, posyp cynamonem i odrobiną cukru.

Piecz ok. 40-45 minut, aż wierzch się zarumieni, a patyczek włożony do ciasta będzie suchy.

Zdjęcie Camry CR4110 Zdjęcie MPM J-45 Zdjęcie MPM MSO-03
Camry CR4110 MPM J-45 MPM MSO-03
Porównaj ceny » Porównaj ceny » Porównaj ceny »
źródło: Okazje.info


Zobacz także
Komentarze (12)
Zaloguj się
  • Ana Kryk

    0

    Buraki są świetne właśnie dla sportowców. Wspierają wytwarzanie czerwonych krwinek, które transportują tlen, czym ich więcej tym więcej tlenu, czym więcej tlenu tym większa wydolność, wiem coś o tym bo sama intensywnie trenuje. Dlatego warto jeść dużo buraków i szpinaku bogatego w żelazo. Nie zawsze jednak się da, dlatego ja popijam koktajle warzywne. Na stronie koktajlewarzywne.pl jest wiele warzywnych miksów, ja jestem fanką buraczanego i zielonego właśnie ze szpinakiem i koprem, które dostarczają prawdziwych składników mineralnych. Poję również nim dzieci. Poza tym ostatnio wyczytałam i praktykuję, wodę kokosową jako idealny izotonik. Jest po prostu świetny, ale bardzo rzadko można kupić świeży orzech kokosowy, aby się im napoić.

  • cholenderstwo

    Oceniono 5 razy -3

    A ile buraków dać "młodemu sportowcowi", żeby mu ten śmierdzący sport z głowy wybić i żeby wreszcie zaczął pisać i czytać?
    Co jest, dalej chcemy kiwać cały świat, jak Tusk?

  • Wioleta Podsiadła

    Oceniono 3 razy 1

    Buraki to moje ulubione warzywa! Zwyczajnie gotowane, a potem ztarte na tartce podzmazone ze ztartym jablkiem, odrobina soli i ewentualnie cebulki :) Ale mozna tez same buraki, czemu nie :) Jest tez odczuwalne odrazu ze sa zasadowe :)

  • jacek.boczkowski

    Oceniono 8 razy -4

    Po ugotowaniu barszczu większość domowych kucharzy wyrzuca wygotowane buraki. Można z nich zrobić barszcz ukraiński. Gotujemy osobno włoszczyznę, ziemniaka oraz fasolkę lub brukselkę. Dodajemy Vegetę do smaku. Następnie wykładamy na talerz pokrojone buraki, trochę barszczu, ugotowane warzywa, jajko ugotowane na twardo i dolewamy trochę mleka. Dobry smak i pozytywny wpływ na zdrowie gwarantowane !

  • klamtusek

    Oceniono 10 razy 4

    Burak dobry na małego i na sportowca. Pozycji na sportowca nie znam.

  • parazyd

    Oceniono 7 razy 5

    "Burak na odporność i wzrost formy małego"
    Mały - duży i w dobrej formie to podstawa!

  • kapralwojtek

    Oceniono 65 razy 61

    Burak zapomniany? Może wśród bananowo-hipsterskiej gimbazy z gazeta.pl...

  • terminatorbzdur

    Oceniono 60 razy 52

    zapomniane warzywo?! no tak, przeciez lemingi jedza awokado, nie buraki ....

  • surtout

    Oceniono 41 razy 41

    "Z racji na słodkawy posmak sprawdzi się jako element obiadu…"
    Uwaga! Darmowe korepetycje dla "dziennikarzy"!
    z racji - kogo? czego? - posmaku
    z uwagi - na kogo? na co? - na posmak
    Już lepiej?
    Pozdrawiam :)

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX