Burak na odporność i wzrost formy małego sportowca

W ostatnich latach burak przechodzi istny renesans. Sportowcy wytrzymałościowi promują go wręcz jako legalny dopalacz. Co takiego szczególnego ma w sobie to warzywo i czy jego niesamowite właściwości można wykorzystać w codziennym menu aktywnego dziecka?

W biegowych kręgach buraka zaczęto traktować wręcz dogmatycznie. Sok z buraka, kotlety z buraka, chipsy buraczane. To warzywo, które przez lata było tylko dodatkiem do gotowanych ziemniaków i kotleta schabowego stało się głównym źródłem sportowej mocy. Rzeczywiście, analizując bogactwo zawarte w buraku da się zauważyć, że jego sława nie pojawiła się znikąd. Ponadto do zakupu przekonują jeszcze dwie kwestie: niska cena oraz możliwości przygotowania go na szereg sposobów. Z uwagi na słodkawy posmak sprawdzi się jako element obiadu oraz przekąska między posiłkami .

Wartości odżywcze buraka

Burak posiada dużo kwasu foliowego, który odpowiada za regulację wzrostu i funkcjonowania komórek. Wraz z witaminą B12 uczestniczy w tworzeniu czerwonych krwinek. Odpowiednia ilość kwasu foliowego chroni nas w dużej mierze przed anemią. Ponadto burak jest źródłem żelaza, potasu, wapnia, magnezu, manganu, sodu, fluoru, cynku, miedzi, boru, litu, molibdenu, kobaltu oraz witaminy C.

Burak zwiększa wydolność

Brytyjscy naukowcy z uniwersytetu w Exeter poddali badaniom grupę zawodowych kolarzy, podając im każdego dnia pół litra soku z buraków ćwikłowych. Eksperyment wykazał, że po buraczanej kuracji zawodnicy uzyskiwali lepsze rezultaty niż ich koledzy, którzy raczyli się sokiem porzeczkowym. Wynika to prawdopodobnie z obecności w burakach związków zwanych nitratami, które w wyniku procesów w organizmie wpływają na lepsze wykorzystanie tlenu w mitochondriach, a to z kolei odpowiada za dostawę energii. Rozszerzają się naczynia tętnicze oraz żylne, serce staje się bardziej ukrwione, a mięśnie potrzebują mniejszej ilości tlenu podczas wykonywanego wysiłku fizycznego.

Burak pomaga walczyć z wirusami

Regularnie spożywane buraki podnoszą odporność organizmu , pomocne są również już w przypadku zachorowań. Ma to znaczenie szczególnie wtedy, gdy dziecko jest narażone na przebywanie wśród dużych skupisk rówieśniczych np. w przedszkolu lub w szkole, a także przy wytężonej aktywności fizycznej. Burak posiada również właściwości wykrztuśne.

Burak działa rozgrzewająco

Jest to warzywo, które ma działanie zasadotwórcze, zatem odkwasza organizm, co jest szczególnie ważne wśród dzieci, które intensywnie uprawiają sport. Ponadto buraczane menu doskonale się sprawdza na jesieni i zimą, gdyż posiada właściwości rozgrzewające.

Zobacz wideo

Autorka bloga Katarzyna Malec przygotowała proste, ale niecodzienne przepisy, które powinny zasmakować każdemu dziecku.

Kremowa zupa z buraków

Składniki:

- 4-5 średnich buraków

- 1 małe kwaskowate jabłko

- puszka mleka kokosowego

- mały ząbek czosnku

- sól i pieprz do smaku

- świeży majeranek

Buraki ugotuj do miękkości, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.

Włóż do garnka, dodaj obrane i pokrojone jabłko, sól, pieprz, obrany czosnek i mleko kokosowe. Dolej tyle wody, aby przykryła buraczki. Zblenduj na gładki krem, w razie potrzeby dolej wody.

Postaw na chwilę na ogniu aby całość zabulgotała. Mieszaj, nie doprowadzaj do wrzenia.

Podawaj z gałązką świeżego majeranku i kleksem kokosowej śmietany.

Koktajl czekoladowo-buraczany

Składniki:

- ugotowany burak lub szklanka świeżego soku z buraka

- 2 dojrzałe banany

- 1,5 szklanki mleka sojowego lub migdałowego

- 4 łyżki kakao lub karobu

- szczypta chnamonu lub chilli

Obrane banany, mleko, buraka (lub sok), kakao i cynamon/ chilli wrzuć do blendera i zmiksuj. Zdrowy, gładki koktajl najlepiej smakuje schłodzony, pity przez rurkę, a zamrożony w foremkach jest jak najlepsze, domowe lody.

Jesienne ciasto buraczano-kokosowe

Składniki:

- 3 średnie lub 4 małe buraczki

- 2/3 szklanki wiórków kokosowych

- 1/3 do 1/2 szklanki cukru lub ksylitolu

- 1 i 1/2 szklanki mąki, np. pszennej lub orkiszowej pełnoziarnistej

- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia

- 2-3 łyżki oleju

- 3/4 szklanki wody lub mleka roślinnego

- opcjonalnie: garść rodzynek lub orzechów włoskich

- szczypta soli

Na wierzch:

- kilka śliwek

- cynamon

- ew. brązowy cukier

Nastaw piekarnik na ok. 180 stopni.

Buraczki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, wsyp cukier, sól, rodzynki, wymieszaj; w młynku elektrycznym zmiel wiórki kokosowe, dodaj do buraczków, ponownie wymieszaj. Dolej wodę i olej.

Do osobnej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, dokładnie wymieszaj, a następnie połącz składniki suche z mokrymi.

Różową masę przełóż do foremki, na górę ciasta połóż śliwki w połówkach, posyp cynamonem i odrobiną cukru.

Piecz ok. 40-45 minut, aż wierzch się zarumieni, a patyczek włożony do ciasta będzie suchy.

źródło: Okazje.info

Copyright © Agora SA