Suplementy dla dzieci?

Suplementy w aptekach, a nawet w osiedlowych sklepach spożywczych zakorzeniły się na dobre. Oczywistym dla nas staje się fakt, że kupując witaminy w tabletkach dbamy o zdrowie naszych pociech. Czy przyjmowanie suplementów jest jednak potrzebne?
Witaminy i mikroskładniki pochodzące wyłącznie z produktów naturalnych nie kumulują się nadmiernie, zatem nie ma możliwości przedawkowania ich. Tak się jednak może zdarzyć w wyniku nieprzemyślanej suplementacji, już nie mówiąc o tym, że regularnie serwując rozwijającemu się organizmowi szereg tabletek sprawiasz, że jego naturalny układ odpornościowy zostaje przyhamowany. Oczywiście w przypadku, gdy dziecko jest osłabione np. po leczeniu antybiotykami oraz w sezonie jesienno-zimowym przyjmowanie tabletek jest jak najbardziej dopuszczalne. Należy jednak przede wszystkim wziąć pod lupę dietę, którą zapewniamy swojemu dziecku, a w ostateczności sięgać po farmaceutyczne uzupełniacze.



Faktem jest, że organizm bardzo aktywnego dziecka potrzebuje więcej uwagi w zakresie żywienia z racji na większe zapotrzebowanie na poszczególne składniki. Dobrze skomponowana dieta oraz rozsądne podejście do suplementacji ma wpływ na zdrowie oraz wyniki sportowe młodego zawodnika. W szczególności należy zwrócić uwagę na poszczególne składniki:

witamina D

Odpowiada ona za zdrowie układu kostnego, prawidłowy wzrost oraz zapobiega krzywicy u dzieci. Prawie 90% wit. D jest wytwarzana przez nasz organizm podczas pobytu na słońcu, reszta pochodzi z żywności, głównie z nabiału i tłustych ryb. W okresie jesienno-zimowym, gdy dni słonecznych jest niewiele zaleca się suplementację. Należy pamiętać jednak, że przedawkowanie tej witaminy wraz z nadmierną suplementacją wapnia może powodować m. in. kamicę nerkową.

wapń

Odgrywa ważną rolę w procesie wzrostu oraz odpowiada za mocne kości i zęby. Reguluje także układ nerwowy oraz kontroluje proces krzepnięcia krwi. Nadmierna ilość spożywanego wapnia powoduje zaparcia, nudności, brak apetytu, wspomnianą wcześniej kamicę nerkową oraz hamuje wchłanianie cynku i żelaza.

Źródła wapnia: m.in. mleko i przetwory mleczne, zielone warzywa, tofu, ziarna sezamu, migdały.

żelazo

Zapobiega niedokrwistości, niezbędne do transportu tlenu, wpływa na odporność i koncentrację, . Lepsza wchłanialność następuje w obecności witaminy C.

Spory procent zarówno dzieci jak i dorosłych boryka się z niedoborem żelaza, jednak zdarza się również jego przedawkowanie. Początkowo objawia się to zaparciami, ale w skrajnych stanach nadmiaru żelaza w organizmie następuje wzrost ryzyka zachorowań na choroby serca, miażdżycę.

Główne źródła żelaza: czerwone mięso, ryby, zielone warzywa, warzywa strączkowe

cynk

Niezbędny do gojenia się ran, wzrostu tkanek, zachowania odporności organizmu. Neutralizuje wolne rodniki oraz wspomaga prawidłową przemianę materii. Nadmiar cynku ogranicza wchłanianie miedzi i żelaza.

Główne źródła cynku: ostrygi, mięso, ziarna dyni, sezamu, przetwory zbożowe z pełnego przemiału, fasola, groch.



Najważniejsze, aby dieta małego sportowca była jak najbardziej zróżnicowana oraz bogata w nieprzetworzoną żywność. Nie zaszkodzi raz do roku zrobić kontrolnych badań krwi, które wykażą ewentualne braki i pokierują cię w ostatecznej decyzji odnośnie tymczasowej suplementacji.



Żródła:

"Zasady prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży oraz wskazówki dotyczące zdrowego stylu życia" Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2008, autorzy: Autorzy: dr n. biol. Elżbieta Chabros, prof. dr hab. n. biol. Jadwiga Charzewska, mgr inż. Zofia Chwojnowska, prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz, dr n. farm. Hanna Mojska, mgr inż. Maciej Ołtarzewski, dr n. roln. Małgorzata Rogalska-Niedźwiedź, mgr inż. Ewa Rychlik, dr n. med. Lucjan Szponar, dr n. roln. Iwona Traczyk, mgr inż. Bożena Wajszczyk, mgr inż. Alicja Walkiewicz, mgr inż. Regina Wierzejska, dr n. roln. Katarzyna Wolnicka

"Zasady żywienia młodych sportowców" magazyn Medycyna Praktyczna Pediatria nr 2011/02, autor Leslie Bonci, tłum. lek. Patrycja Marciniak-Stępak

Więcej o: