Przepisy dla dzieci. Poznaj super właściwości kaszy jaglanej

Kasza jaglana- niegdyś znana w polskiej diecie jako produkt zdrowy, odżywczy i tani. Obecnie trochę zapomniana, przytłumiona reklamami słodkich płatków i kulek. A szkoda, bo właściwości kaszy jaglanej wyprzedzają wiele produktów dostępnych na polskim rynku. Prezentujemy kilka smakowitych przepisów dla dzieci.
Każdego dnia dzieci narażone są na działanie wirusów. Ratunkiem nie jest odizolowanie malca od czynników zwiększających ryzyko zachorowania, a dążenie do zbudowania mu solidnego systemu odpornościowego. Umożliwi nam to oczywiście wdrożenie zbilansowanej diety , ale nie zawsze jesteśmy w stanie przekonać dziecko do zdrowych i naturalnych produktów. Dlatego też rodzice idąc na kompromis zaopatrują kuchenny stół w miseczkę miodowych ludzików bądź czekoladowych muszelek, promowanych jako źródło wielu cennych składników. Niestety pod zbożową otoczką pełną witamin i minerałów kryją się także bardziej lub mniej szkodliwe substancje. Zdrową alternatywą są naturalne produkty, podane w sposób atrakcyjny dla dziecka.

Królowa kasz

Kasza jaglana ma właściwości zasadotwórcze, co jest niezwykle ważne, gdyż ogromna liczba produktów które spożywamy, działa kwasotwórczo. Świetne źródło błonnika, witamin z grupy B, potasu, wapnia, fosforu, a przede wszystkim żelaza, dlatego też poleca się ją osobom z niedokrwistością. Nie zawiera glutenu, więc mogą ją spożywać również chorzy na celiakię. W połączeniu z roślinami strączkowymi stanowi bardzo dobre źródło białka, gdyż razem tworzą idealną kombinację aminokwasów. Wpływa na zdrowy wygląd skóry, paznokci i włosów dzięki krzemionce, która rzadko występuje w produktach spożywczych.

Ale to, co daje kaszy jaglanej prawdziwą moc, to nieprzeciętne działanie antywirusowe. Regularne jej spożywanie zmniejsza ryzyko przeziębień, zatem działa profilaktycznie, a także leczniczo w przypadku już chorego dziecka.

Wiedza o wspaniałych właściwościach kaszy jaglanej nie przekona jednak dziecka do jej posmakowania. Sposobem na to jest przyrządzenie dania w sposób ciekawy i estetyczny. Przedstawiamy kilka ciekawych przepisów autorstwa Katarzyny Malec, które powinny przypaść do gustu każdemu malcowi.

Aromatyczna zapiekanka na poduszce z kaszy jaglanej 

Potrzebujesz:

- 2 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej zgodnie z przepisem na opakowaniu

- dynię Hokkaido

- średnią cukinię

- małą marchewkę

- rozmaryn, trzy gałązki

- dwa ząbki czosnku

- 2/3 szklanki oliwy z oliwek

- sól i pieprz

- świeżą natkę pietruszki

- pół szklanki pestek dyni uprażonych na suchej patelni

Spód naczynia żaroodpornego wyłóż kaszą jaglaną lekko odciskając ją do dna. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, ułóż równomiernie na kaszy jaglanej. Dynię przekrój na pół, usuń z wnętrza pestki, następnie pokrój dynię w dużą kostkę, cukinię posiekaj w plasterki. Natrzyj dynię i cukinię solą i pieprzem, ułóż na warstwie startej marchewki. Oliwę, obrany czosnek i listki rozmarynu zblenduj krótko. Aromatyczną oliwą polej całą zapiekankę. Wstaw całość do pieca nagrzanego do 200 stopni i piecz 20-25 minut. Sprawdź czy dynia jest miękka (dynię Hokkaido jemy razem ze skórką).

Gotową zapiekankę podawaj od razu, wierzch udekoruj posiekaną natką pietruszki i prażonymi pestkami.



Chrupiące jaglane kokosanki

Potrzebujesz:

- szklankę ugotowanej na miękko kaszy jaglanej

- dwie szklanki wiórków kokosowych

- 1/3 szklanki brązowego cukru lub ksylitolu

- szczyptę soli

W misce połącz kaszę, wiórki, sól i cukier lub ksylitol, wyrabiaj przez chwilę, najlepiej rękoma. Jeśli masa jest mało lepka dolej odrobinę roślinnego mleka lub wody. Jeśli zbyt mokra - dodaj więcej wiórków.

Na blasze rozłóż arkusz papieru do pieczenia, łyżką wykładaj nieregularne kokosanki, mniej-więcej wielkości orzecha włoskiego. Piecz w temperaturze 200 stopni ok. 15 minut lub do uzyskania złocistego koloru.

Rozgrzewająca porowo-jaglana zupa-krem

Potrzebujesz:

- szklankę ugotowanej kaszy jaglanej

- trzy średnie pory

- małe kwaśne jabłko 

- sól i pieprz do smaku

- pół łyżeczki świeżo-startej gałki muszkatołowej

- 2-3 łyżki oleju lub oliwy 

- 1,5 litra wody

- prażone pestki słonecznika 

Pory pokrój w krążki (ciemnozielone części odkrój i schowaj do zamrażarki, zimą przydadzą się do robienia bulionu), podsmaż na oleju lub oliwie. Jabłko obierz ze skórki, wykrój gniazda nasienne, pokrój drobno. Zagotuj wodę, dodaj jabłko, pory, kaszę jaglaną, sól i pieprz oraz gałkę. Gotuj na małym ogniu przez 6-7 minut, zblenduj całość na gładki krem.

Podawaj gorącą z prażonymi pestkami.

Przepisy przygotowała Katarzyna malec, autorka bloga

Zdjęcie BergHOFF SIMPSONS LISA POJEMNIK ŚNIADANIOWY 1500201 Zdjęcie Disney Pojemnik śniadaniowy Cars 27575 Zdjęcie Real Madryt Zestaw Śniadaniowy 170584 drużyna seria II
BergHOFF SIMPSONS LISA POJE... Disney Pojemnik śniadaniowy... Real Madryt Zestaw Śniadani...
Sprawdź ceny » Sprawdź ceny » Sprawdź ceny »
źródło: Okazje.info


Więcej o:
Komentarze (34)
Przepisy dla dzieci. Poznaj super właściwości kaszy jaglanej
Zaloguj się
  • 0ya

    Oceniono 11 razy 5

    >> Oto królowa - ciężko o lepszy produkt w diecie małego sprotowca

    otóż to – kasza dla każdego sprotowca.

  • white_lake

    Oceniono 9 razy 1

    nie jestem pewna, czy te kokosanki wyjdą, chyba się będą kruszyły, bo kasza jaglana nie ma właściwości klejących
    czegoś mi w tym przepisie brakuje

  • framberg

    Oceniono 42 razy -16

    Bzdury. Smaczna ale niepełnowartościowa, dużo skrobi, krzemionki, magnezu, błonnika w normie czyli znacznie mniej niż np. w gryczanej.
    Kasza smaczna ale to pianie ezoteryków i okultystów o niebywałych właściwościach jest śmieszne.

  • aga_piet

    Oceniono 10 razy 10

    Dobrze wiedzieć (o czym raczej nie piszą na opakowaniach), że przed gotowaniem dobrze jest kaszę sparzyć wrzątkiem/przepłukać zimną wodą/uprażyć* - pozwoli to pozbyć się goryczki, która wiele osób zniechęca.

    *są różne szkoły.

  • kerkopithekion

    Oceniono 70 razy -44

    kaszę jaglaną ostatnio promuje się na tym portalu tak nachalnie, że już sama ta promocja budzi we mnie obrzydzenie (to samo dotyczy niedawnych promocji pewnego samozwańczego detektywa i mamy kaszalot z młodymi z rodziny fabrykanta lodów, a także trwającej nadal promocji tej pani z mopem na głowie, co prowadzi program o owulacjach w kuchni)
    ale tak ostatecznie zniechęciłam się do tego produktu po tym, jak się okazało, że stanowi on główny składnik potrawy (?!) o nazwie "jaglotto"
    przeżyłam szczęśliwie 60 lat w zdrowiu i dobrobycie ani razu nie próbując nawet tej konkretnej kaszy
    nie mam zamiaru na stare lata zmieniać nawyków żywieniowych, a "małym sportowcem" (do niedawna: sprotowcem) i tak już nie zostanę
    może mnie to nastawienie zabije... za jakieś 15 latek :D

  • puzerjoczek

    Oceniono 30 razy -28

    a mi sie wydawalo zawsze ze do uprawiania sportu potrzebne jest bialko a nie weglowodany

  • kazet31

    Oceniono 12 razy 10

    kaszę jaglaną należy przepłukać wrzątkiem, gdyż na powierzchni ziarenek jest tłuszcz, czasem zjełczały i z cząstkami pyłu. Poza tym ta kasza to pycha i pożyteczna.

  • de_ent

    Oceniono 58 razy -38

    Kasza jaglana ma super właściwości i zrobi z ciebie supermana tyle że wśród tych cudownych właściwości jest super gó...any smak, i dlatego nie skorzystam

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX