Przepisy dla dzieci. Poznaj super właściwości kaszy jaglanej

Iwona Ludwinek-Zarzeka, Joanna Jankowska, dietetyk Fit and Eat.
11.09.2014 12:09
A A A
Kasza jaglana jest produktem alkalizującym, czyli odkwaszającym, a przy tym jest dosyć lekkostrawna.

Kasza jaglana jest produktem alkalizującym, czyli odkwaszającym, a przy tym jest dosyć lekkostrawna. (Fot. Shutterstock)

Kasza jaglana- niegdyś znana w polskiej diecie jako produkt zdrowy, odżywczy i tani. Obecnie trochę zapomniana, przytłumiona reklamami słodkich płatków i kulek. A szkoda, bo właściwości kaszy jaglanej wyprzedzają wiele produktów dostępnych na polskim rynku. Prezentujemy kilka smakowitych przepisów dla dzieci.
Każdego dnia dzieci narażone są na działanie wirusów. Ratunkiem nie jest odizolowanie malca od czynników zwiększających ryzyko zachorowania, a dążenie do zbudowania mu solidnego systemu odpornościowego. Umożliwi nam to oczywiście wdrożenie zbilansowanej diety , ale nie zawsze jesteśmy w stanie przekonać dziecko do zdrowych i naturalnych produktów. Dlatego też rodzice idąc na kompromis zaopatrują kuchenny stół w miseczkę miodowych ludzików bądź czekoladowych muszelek, promowanych jako źródło wielu cennych składników. Niestety pod zbożową otoczką pełną witamin i minerałów kryją się także bardziej lub mniej szkodliwe substancje. Zdrową alternatywą są naturalne produkty, podane w sposób atrakcyjny dla dziecka.

Królowa kasz

Kasza jaglana ma właściwości zasadotwórcze, co jest niezwykle ważne, gdyż ogromna liczba produktów które spożywamy, działa kwasotwórczo. Świetne źródło błonnika, witamin z grupy B, potasu, wapnia, fosforu, a przede wszystkim żelaza, dlatego też poleca się ją osobom z niedokrwistością. Nie zawiera glutenu, więc mogą ją spożywać również chorzy na celiakię. W połączeniu z roślinami strączkowymi stanowi bardzo dobre źródło białka, gdyż razem tworzą idealną kombinację aminokwasów. Wpływa na zdrowy wygląd skóry, paznokci i włosów dzięki krzemionce, która rzadko występuje w produktach spożywczych.

Ale to, co daje kaszy jaglanej prawdziwą moc, to nieprzeciętne działanie antywirusowe. Regularne jej spożywanie zmniejsza ryzyko przeziębień, zatem działa profilaktycznie, a także leczniczo w przypadku już chorego dziecka.

Wiedza o wspaniałych właściwościach kaszy jaglanej nie przekona jednak dziecka do jej posmakowania. Sposobem na to jest przyrządzenie dania w sposób ciekawy i estetyczny. Przedstawiamy kilka ciekawych przepisów autorstwa Katarzyny Malec, które powinny przypaść do gustu każdemu malcowi.

Aromatyczna zapiekanka na poduszce z kaszy jaglanej 

Potrzebujesz:

- 2 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej zgodnie z przepisem na opakowaniu

- dynię Hokkaido

- średnią cukinię

- małą marchewkę

- rozmaryn, trzy gałązki

- dwa ząbki czosnku

- 2/3 szklanki oliwy z oliwek

- sól i pieprz

- świeżą natkę pietruszki

- pół szklanki pestek dyni uprażonych na suchej patelni

Spód naczynia żaroodpornego wyłóż kaszą jaglaną lekko odciskając ją do dna. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, ułóż równomiernie na kaszy jaglanej. Dynię przekrój na pół, usuń z wnętrza pestki, następnie pokrój dynię w dużą kostkę, cukinię posiekaj w plasterki. Natrzyj dynię i cukinię solą i pieprzem, ułóż na warstwie startej marchewki. Oliwę, obrany czosnek i listki rozmarynu zblenduj krótko. Aromatyczną oliwą polej całą zapiekankę. Wstaw całość do pieca nagrzanego do 200 stopni i piecz 20-25 minut. Sprawdź czy dynia jest miękka (dynię Hokkaido jemy razem ze skórką).

Gotową zapiekankę podawaj od razu, wierzch udekoruj posiekaną natką pietruszki i prażonymi pestkami.



Chrupiące jaglane kokosanki

Potrzebujesz:

- szklankę ugotowanej na miękko kaszy jaglanej

- dwie szklanki wiórków kokosowych

- 1/3 szklanki brązowego cukru lub ksylitolu

- szczyptę soli

W misce połącz kaszę, wiórki, sól i cukier lub ksylitol, wyrabiaj przez chwilę, najlepiej rękoma. Jeśli masa jest mało lepka dolej odrobinę roślinnego mleka lub wody. Jeśli zbyt mokra - dodaj więcej wiórków.

Na blasze rozłóż arkusz papieru do pieczenia, łyżką wykładaj nieregularne kokosanki, mniej-więcej wielkości orzecha włoskiego. Piecz w temperaturze 200 stopni ok. 15 minut lub do uzyskania złocistego koloru.

Rozgrzewająca porowo-jaglana zupa-krem

Potrzebujesz:

- szklankę ugotowanej kaszy jaglanej

- trzy średnie pory

- małe kwaśne jabłko 

- sól i pieprz do smaku

- pół łyżeczki świeżo-startej gałki muszkatołowej

- 2-3 łyżki oleju lub oliwy 

- 1,5 litra wody

- prażone pestki słonecznika 

Pory pokrój w krążki (ciemnozielone części odkrój i schowaj do zamrażarki, zimą przydadzą się do robienia bulionu), podsmaż na oleju lub oliwie. Jabłko obierz ze skórki, wykrój gniazda nasienne, pokrój drobno. Zagotuj wodę, dodaj jabłko, pory, kaszę jaglaną, sól i pieprz oraz gałkę. Gotuj na małym ogniu przez 6-7 minut, zblenduj całość na gładki krem.

Podawaj gorącą z prażonymi pestkami.

Przepisy przygotowała Katarzyna malec, autorka bloga

Zdjęcie BergHOFF SIMPSONS LISA POJEMNIK ŚNIADANIOWY 1500201 Zdjęcie Disney Pojemnik śniadaniowy Cars 27575 Zdjęcie Real Madryt Zestaw Śniadaniowy 170584 drużyna seria II
BergHOFF SIMPSONS LISA POJE... Disney Pojemnik śniadaniowy... Real Madryt Zestaw Śniadani...
Sprawdź ceny » Sprawdź ceny » Sprawdź ceny »
źródło: Okazje.info


Zobacz także
  • - Zarówno badania brytyjskie, jak i nasze przeprowadzone w CZD, potwierdzają, że dzieci na diecie wegetariańskiej mają prawidłowy rozwój, masę i wysokość ciała - twierdzi Małgorzata Desmond "Dieta wegetariańska szkodzi dzieciom". A jak jest naprawdę?
  • Dieta dziecka. Jadłospis małego sportowca
  • Ekspert radzi: Odchudzanie dzieci to wielka praca rodziców
Komentarze (34)
Zaloguj się
  • agatka0202

    0

    Szczególnie polcana zimą i w chłodne jesienie.
    ajurweda-w-biznesie.blogspot.com/2015/12/produkty-rozgrzewajace.html

  • marzenak35

    Oceniono 1 raz 1

    Przepis na ciasto
    1. Zmiksowana kasza jaglana 200 g
    2. 3 jajka
    3. 3/4 szkół cukru brązowego
    4.200 g zmielonych daktyli
    5. 2 zmiksowane banany
    6 , szklanka oliwy z oliwek
    7 łyżeczka sody
    8 cynamon
    9 Sok z połówki cytryny
    10. Namoczone i zmielone migdały 100 g
    Utrzeć jajka i cukier,dodać mąkę, daktyle ,migdały, sodę, banany. Na koniec powoli wlewać oliwę i miksować. Piec 45- 50 minut w 170 stopni. Wychodzi smaczny keks bez gluteNi. Po tym cieście nie ma zgagi. Można dodawać też zmiksowaną dynię lub marchew. Polecam .

  • jhbsk

    Oceniono 5 razy -3

    Znowu brednie o odkwaszaniu.

  • drzejms-buond

    Oceniono 2 razy 2

    U mnie jaglanka króluje. na kwaśno , na ostro a przede wszystkim NA SŁODKO !
    Brownie czy sernik ...bajka ! Przy brownie trzeba sie trochę pobujac ale przy serniku wystarczy sobie ustalić proporcje między sokiem z cytryny i słodziwem...

  • mama_marudy

    Oceniono 7 razy 5

    Polecam wypróbować dla dzieci "budyń jaglany" - mój syn prawie codziennie je na śniadanie. Mój bazowy przepis: Kaszę gotuję na kilka dni i przechowuję w lodówce; pół szklanki kaszy podprażam w garnku, następnie zalewam wrzątkiem, płukam i odlewam wodę, ponownie zalewam szklanką wrzątku i gotuję 15 min. (dorzucam czasem kawałek imbiru albo korę cynamonu).
    Tak ugotowaną kaszę - kilka łyżek - zalewam mlekiem, podgrzewam w mikrofali, dodaję małego banana, kawałek awokado, czasem daktyla, pół łyżeczki kakao i wszystko miksuję blenderem do momentu osiągnięcia gładkiej konsystencji. Pycha, sama też często jem.
    W ten sposób można przemycić w kaszy wiele zdrowych dodatków (jak awokado). Nigdy nie byłam zwolenniczką miksowania dziecku wszystkiego, ale jednak rano taka forma jest najlepsza, kiedy dziecko jest na wpół śpiące i kanapkę jadło 40 minut...

  • valla-maldoran

    Oceniono 32 razy -22

    Zrobiłam kilka podejść do kaszy jaglanej ze względu na jej tak chwalone właściwości. Niestety jest tak paskudna w smaku, że żadne przyprawianie jej nie pomaga. NIe jestem w stanie tego jeść.

  • rudy_63

    Oceniono 15 razy 9

    Kasza jaglana jest bardzo zdrowa. Problemem jest to że rolnicy w Polsce coraz częściej desykują ją Roundupem. Zużycie roundupu rośnie w Polsce co roku o 20 %. Polacy są obecnie na 2 miejscu w Europie pod względem ilości Roundupu (Glifosatu) w moczu. Glifosat zabija rośliny, ale też niekorzystnie zmienia florę bakteryjną jelit, powodując naprawdę wielkie problemy. Zanim Monsanto wynalazł Roundup niewiele osób było uczulonych na gluten...

  • a.m.paszkowiak

    Oceniono 17 razy 7

    Kaszę jaglaną podaje się dzieciom z problemami jelitowymi, bo ma właściwości, które leczą podrażnioną błonę śluzową żołądka, podawana jest tez alergikom i dzieciom z zaburzeniami neuro-rozwojowymi. Zaglądam od lat na blog Smakoterapia.pl na którym mama alergika właśnie przygotowuje mnóstwo posiłków z kaszy jaglanej, deserów, ciast i tortów ze zmielonej jaglanki, dużo wypróbowałam , na prawdę pyszne. Jaglanka nie jest żadną nowością. To celebrytki w śniadaniówkach, podkreślają rewolucyjne właściwości kaszy ale z dodatkiem acai, goi itd. A to faktycznie zniechęca, oglądanie jakie to one światowe są.... Ale czy ktoś wie że np. syrop z goi pomaga regulować zaburzenia snu u dzieci autystycznych i nie trzeba podawać psychotropów? Nieprawdą jest,że kasza jaglana powoduje wzdęcia, ten kto to napisał poniżej pewnie zjadł coś jeszcze, co mu zaszkodziło. Jagody czy borówki użyte w przepisie tez maja dobroczynny wpływ na jelita, bo przeciwdziałają biegunkom. Jak we wszystkim trzeba znaleźć równowagę. Ostatnio pewien specjalista zalecił mojemu alergikowi jedzenie gruszek, a jak mówią stare przysłowia: "od gruszek boli brzuszek " i " kipi kasza kipi groch, lepsza kasza niż ten groch, bo po grochu brzuszek boli, a po kaszy się zagoi" Kropka, basta, finito, hogh, amen czy jak kto tam woli

  • molly_wither

    Oceniono 44 razy -32

    Ostatnio zrobilam sobie kasze jaglana z jaodami,malina i miodem.
    Tak sie zle czulam (wzdecia,niestrawnosc), ze wyleczylam sie z jaglanej na zawsze.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX